Krokiety w kształcie trójkątów

codojedzenia.pl 1 miesiąc temu

Dawno nie przyrządzałam krokietów na obiad. Podejmując się tego dania, stawiam na idealny kształt, odpowiedni rodzaj naleśników oraz interesujący farsz do krokietów. Staram się zawsze wymyślić coś nowego – choć tradycyjne krokiety zawsze są mile widziane, to drobne wariacje dodają im wyjątkowego charakteru. Czasem eksperymentuję z farszem, dodając np. szpinak i fetę, pieczarki z serem, albo delikatne mięso z nutą ziół. Dzięki temu klasyczne krokiety nabierają nowego smaku, a każdy obiad staje się kulinarną przygodą!

Kształt krokietów – idealny kształt, idealne krokiety!

Krokiety mogą być klasycznie zwinięte, kwadratowe lub choćby mini – różnorodność kształtów to świetny sposób na urozmaicenie tego dania. Od dawna nosiłam się z zamiarem przygotowania krokietów w kształcie trójkątów. To fajny i interesujący sposób, który nadaje temu klasycznemu daniu nowy, bardziej oryginalny wygląd. Trójkątne krokiety są nie tylko efektowne na talerzu, ale też łatwiej je serwować jako przystawkę lub przekąskę na przyjęciach. Dzięki temu prostemu zabiegowi krokiety nabierają nowego charakteru i zachęcają do sięgnięcia po nie – szczególnie dzieci uwielbiają ich niecodzienny kształt!

Farsz do krokietów – sycący i pełen smaku dla tych, którzy cenią tradycję w najlepszym wydaniu

Delikatny farsz do krokietów w połączeniu z chrupiącą panierką to prawdziwa harmonia smaku! Najczęściej przygotowuję farsz z gotowanego mięsa, ale lubię go urozmaicać. Dodaję suszone grzyby, smażoną cebulę, młodą kapustę i różne przyprawy, aby nadać mu wyjątkowy charakter. Tym razem postawiłam na karmelizowaną cebulę i wiecie co? To był absolutny strzał w dziesiątkę! Słodko-kwaśny smak karmelizowanej cebuli w połączeniu z tymiankiem świetnie harmonizuje z kurczakiem, którego użyłam w tym przepisie.

Panierka – chrupiąca, orzechowa, a może z dodatkiem parmezanu, która robi różnicę

Panierka z bułki tartej, panko, a może z orzechów lub parmezanu? Każda panierka to nowa tekstura i wyjątkowy smak – chrupiąca na zewnątrz, delikatna w środku! W tym przepisie zrobiłam panierkę z tartej bułki wymieszanej z parmezanem.

Każdy element krokieta to okazja do kreatywności – idealny kształt, interesujące ciasto, aromatyczny farsz i chrupiąca panierka tworzą niezapomniany smak!

Krokiety z farszem z mięsa

Drukuj
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1 godz Czas gotowania: 15 min 15 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

Ciasto naleśnikowe

3 jajka

150 g mąki

300 ml mleka

150 ml zimnej wody

1½ łyżeczki soli

tłuszcz do smażenia

Farsz

mięso z gotowanego kurczaka, kurczak o wadze 1,2 kg

2 cebule

2 łyżki masła

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżka octu balsamicznego

2 łyżeczki świeżego tymianku

Panierka

30 g startego parmezanu

80 g tartej bułki

3 jajka

olej kokosowy lub masło do smażenia

Sos

100 g majonezu

2 łyżki ketchupu

2 łyżeczki sosu sriracha

Przygotowanie:

  1. Zmiksować składniki na ciasto naleśnikowe. Ciasto powinno być dosyć rzadkie. Naleśniki będą wtedy delikatne i cienkie. Usmażyć 10 dużych naleśników.
  2. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na maśle z dodatkiem cukru przez około 30 minut. Na koniec doprawić cebulę octem balsamicznym, solą i pieprzem.
  3. Mięso z kurczak oddzielić od kości i skóry, pokroić w kostkę i lekko zmiksować w malakserze. Dodać cebulę, doprawić farsz solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
  4. Naleśniki przekroić na pół. Zawinąć brzeg aby powstał prostokątny naleśnik. Nałożyć porcję farszu i zwijać naleśnik po przekątnej na kształt trójkąta.
  5. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Krokiety zamoczyć w rozmąconym jajku. Wymieszać bułkę z parmezanem. Obtoczyć każdy krokiet w panierce i smażyć na złoty kolor.
  6. Wymieszać majonez z ketchupem, sriracha i podać do krokietów. smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału