Krojone pomidory z cebulą w zalewie

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Krojone pomidory z cebulą w zalewie to efektownie wyglądająca i pyszna sałatka w słoikach na zimę. Świetnie się sprawdzą na każdej, domowej imprezie, a także jako dodatek do obiadu czy kanapek. Zobacz jak krok po kroku zrobić pomidory w zalewie słodko kwaśnej.

Sałatka z krojonych pomidorów i cebuli w zalewie gwałtownie znika ze stołu. Zimą sprawdzi się zamiast surówki, a w maju na grilla. Idealna w diecie: wegańskiej, wegetariańskiej i bezglutenowej.

Pomidory z cebulą w zalewie – składniki:

Szklana to pojemność 250 ml. Podane proporcje są na 6 słoików o pojemności 500 ml.

  • 1000 g twardych pomidorów (u mnie 5 średnich pomidorów malinowych) *
  • 800 g cebuli (4 duże sztuki) *
  • kawałek korzenia chrzanu (10 cm)
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 gałązek kopru wraz z łodygami
  • 6 płaskich łyżeczek ziaren gorczycy
  • po 1 łyżeczce oleju na każdy słoik

Zalewa słodko kwaśna:

  • 1 litr wody
  • 220 g cukru (1 szklanka)
  • 250 ml octu 10% (1 szklanka)
  • 25 g soli kamiennej (1 czubata łyżka)
  • 4 listki laurowe
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 6 ziaren ziela angielskiego

PS * jeżeli chcesz, aby sałatka z krojonych warzyw wyglądała efektownie, to dobierz wielkość pomidorów i cebulki do średnicy słoika. Najlepiej sprawdzą się średniej wielkości warzywa oraz mniejsze słoiki o pojemności 500 ml.

Sposób wykonania sałatki z krojonych pomidorów z cebulą w zalewie

Do przygotowania pomidorów z cebulą w zalewie potrzebować będziemy przede wszystkim: ostrego noża i deski do krojenia, garnka, mniejszych słoików 500 ml. Zanim zaczniesz robić sałatkę na zimę, przeczytaj cały opis i optymalnie zaplanuj prace w kuchni. jeżeli masz wprawę, to możesz od razu zagotować zalewę i w międzyczasie zająć się warzywami.

Słoiki i nakrętki powinny być oczywiście nieoszczerbione, umyte i wyparzone. W tym celu myję je w wodzie (większą ilość myję w zmywarce do naczyń) i wyparzam w piekarniku nastawionym na 100 – 110 stopni C.

Krok 1. Kroję i umieszczam warzywa w słoikach

Ząbki czosnku obieram z łupinek i kroję w cienkie plasterki.
Kawałek korzenia chrzanu obieram, płuczę pod bieżącą wodą i kroję na mniejsze kawałki.
Koperek płuczę w wodzie i odsączam.

Na dno umytych i wyparzonych słoików umieszczam po równo: kawałki czosnku i chrzanu, ziarna gorczycy oraz koperku.

Pomidory dokładnie myję pod bieżącą wodą, odsączam i kroję w 0,5 – 1 cm plastry.

Cebulkę obieram z łupinek i kroję w 0,5 cm plastry.

Pokrojone plastry pomidorów oraz cebulki układam na przemian warstwowo w słoikach, aż do wyczerpania składników. Pozostawiam około 2 cm wolnej przestrzeni.

Krok 2. Przygotowuję zalewę i zalewam słoiki z sałatką

Do garnka wlewam wodę (ocet i cukier dodaję dopiero na sam koniec). Wsypuję przyprawy (sól, listki laurowe, ziarna pieprzu czarnego i ziela angielskiego). Zagotowuję na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejszam ogień na małą moc i gotuję na małym ogniu pod przykryciem przez około 8 – 10 minut. Pod koniec gotowania wsypuję cukier, mieszam do rozpuszczenia się i zdejmuję z ognia. Wlewam ocet i całość mieszam.

Tak przygotowaną bardzo gorącą zalewę rozlewam do słoików z sałatką. Pozostawiam około 1 cm wolnej przestrzeni. Warzywa powinny być całkowicie przykryte zalewą. Na koniec wlewam na wierzch każdego słoika po łyżeczce oleju.

Ranty słoików oraz nakrętki wycieram na sucho i gwałtownie zakręcam (mocno, ale z wyczuciem). Sałatka zalana wrzątkiem nie wymaga pasteryzacji. Dla poprawnego zassania zakrętek, ostrożnie odwracam słoiki do góry dnem i układam na blacie kuchennym, wyścielonym ściereczką. Przykrywam drugą ściereczką lub ręcznikiem i pozostawiam do ostudzenia. Sporadycznie jeżeli któraś zakrętka nie zassie, wówczas taki słoik (500 ml) pasteryzuję przez około 10 minut.

Sałatka szwedzka

Gdy słoiki ostygną, wynoszę je do ciemnej i chłodnej piwnicy. Już po 5 dniach sałatka jest dobra do degustacji. Ja jednak cierpliwie czekam do zimy, by w mroźne dni poczuć smak lata 🙂

Życzę smacznego!

Idź do oryginalnego materiału