Fondue – przepis na serowy specjał
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki:
- 200 g sera ementaler,
- 200 g sera gruyère,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml białego wina,
- 50 ml nalewki wiśniowej,
- 5 g mąki kukurydzianej,
- 5 g białego pieprzu,
- 5 g gałki muszkatołowej,
Opcjonalnie: - 5 g tymianku,
- 5 g rozmarynu.
Jak zrobić fondue serowe?
Przygotowanie:
- Wybrane rodzaje serów do fondue należy pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Ząbek czosnku należy przekroić i wysmarować nim garnek z grubym dnem, w którym będzie rozpuszczany ser.
- Drugi ząbek czosnku trzeba drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Do garnka należy wlać porcję białego wina i podgrzać na małym ogniu.
- Do garnka trzeba dodać starte wcześniej sery i podgrzewać na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką.
- Gdy ser zacznie się rozpuszczać, należy rozpuścić mąkę kukurydzianą w nalewce wiśniowej (lub wódce) i dodać do sera. Można też wybrać ulubioną nalewkę, która podkreśli smak fondue (np. ziołową).
- Fondue serowe należy cały czas mieszać, aż zgęstnieje.
- Danie należy doprawić białym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową. Można też dodać ulubione zioła np.: posiekany tymianek lub rozmaryn.
- Gotowe fondue należy umieścić na specjalnym stelażu z podgrzewaczem, aby przez cały czas było gorące. Smacznego!
Sposób podania, czyli jak jeść foundue
Wiele osób zastanawia się jak jeść fondue. Najczęściej kawałki chleba, grzanki, lub warzywa nadziewa się na widelec, lub specjalny szpikulec dostępny w zestawach do fondue. Tak przygotowane produkty macza się w roztopionym serze. Równie ważne jest odpowiedzenie sobie na pytanie, co maczać w fondue. Poza wspomnianymi grzankami można sięgnąć po chrupiącą bagietkę lub kawałki upieczonego mięsa wołowego, lub wieprzowego. Świetnie sprawdzają się świeże kawałki warzyw, np.:
- marchewki,
- korzenia pietruszki,
- czerwona papryka.
Warto pamiętać, iż fondue to danie, które najlepiej smakuje w towarzystwie. Dlatego często przygotowywane jest jako przysmak na domowe przyjęcia lub rozgrzewający posiłek po powrocie z górskiej wycieczki.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: