Krem z selera jakiego jeszcze nie jedliście!

codojedzenia.pl 2 miesięcy temu

Nigdy bym nie pomyślała, iż krem z selera będzie jedną z moich ulubionych zup. Seler zwykle nie jest pierwszym wyborem, gdy myślimy o warzywach na zupę, ale okazuje się, iż jego delikatna słodycz, połączona z mlekiem kokosowym, nabiera zupełnie nowego charakteru. Kokos dodaje kremowej konsystencji i lekko egzotycznego smaku, idealnie równoważąc ziemiste nuty selera.

Zupa, która zaskakuje smakiemkrem z selera, prosty, a tak wyjątkowy, iż nie skończy się na jednej miseczce!

Krem z selera z mlekiem kokosowym i dodatkami to zupa, która nie tylko syci, ale i rozgrzewa, sprawiając, iż idealnie sprawdza się na chłodniejsze dni. Jest też prosta w przygotowaniu – seler gotuje się szybko, a dodatkowo zupa jest niezwykle zdrowa, bo seler jest bogaty w błonnik, witaminy i minerały. Poza tym seler zawiera kilka węglowodanów, dlatego ja bardzo się cieszę z tego faktu i często gotuję zupę z selera. Dzięki dodatkowi mleka kokosowego danie jest odpowiednie również dla osób na diecie roślinnej lub bezmlecznej.

Seler w nowej odsłoniewypróbuj coś więcej niż klasyczną jarzynową!

Dobra zupa na obiad to również pyszne dodatki. Oczywiście można zjeść zupę z pajdą świeżego chleba, ale jakże smaczniej będzie zjeść krem z selera z halloumi! Halloumi – lekko słony, przyjemnie chrupiący po podsmażeniu, dodaje kontrastu i przyjemnej struktury do gładkiego kremu.

Smażona dymka to kolejny świetny element tego dania – jej karmelowa słodycz i lekka ostrość doskonale uzupełniają całą kompozycję. Warto dodać też odrobinę pestek dyni i słonecznika, które nadadzą zupie chrupkości i zwiększą jej sytość.

Krem z selera to wyjątkowo zdrowa propozycja na obiad, a jego aksamitna konsystencja doskonale otula smaki. Gęstość kremu można łatwo dostosować do swoich preferencji – wystarczy dodać więcej mleka kokosowego, by uzyskać lżejszą wersję. jeżeli zupa stanie się zbyt słodka, idealnym dodatkiem będzie kilka kropel soku z limonki, które nadadzą jej świeżej równowagi.

Kto by pomyślał, iż seler może być tak wyjątkowy? Spróbujcie sami! Może krem selerowy stanie się i Waszym nowym ulubionym daniem!

Krem z selera korzeniowego

Drukuj
Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 15 min 15 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

300 g selera, pokrojonego w kostkę

1 ząbek czosnku

250 ml kokosowego mleka

2 łyżki oliwy z oliwek

50 g halloumi

1 dymka

2 łyżeczki soku z limonki

natka pietruszki do posypania

pestki dyni i słonecznika do dekoracji

sól, czarny pieprz i odrobina kminu rzymskiego do smaku

Przygotowanie:

  1. Seler obrać i pokroić w kostkę wraz z czosnkiem. Wrzucić do garnka, zalać mlekiem kokosowym, posolić i gotować pod przykryciem, aż seler będzie miękki około 20 minut.
  2. Zmiksować zupę na krem. Doprawić solą, limonką, czarnym pieprzem i kminem rzymskim. Na koniec dosmakować sokiem z limonki.
  3. Halloumi pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie. Na tej samej patelni usmażyć dymkę. Pestki dyni i słonecznika uprażyć na suchej patelni. Rozlać zupę do miseczek. Posypać smażonym halloumi, dymką, pokrojoną natką pietruszki i pestkami dyni oraz słonecznika. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału