Święta tuż, tuż. Już za parę dni pójdziemy z koszykiem, by poświęcić nasze pokarmy. Czas pomyśleć jak ozdobić nasze jaja. Dzisiaj mamy ogólnodostępne sztuczne barwniki, wszelakie naklejki i okleiny do jaj. Jednak nasze babcie nie miały udogodnień. Musiały one poradzić sobie domowymi i naturalnymi sposobami. Oto kilka przepisów na pisanki z dawnych lat.
Barwnik z czerwonej kapusty
- Gotujemy jajka na twardo.
- 1/2 główki czerwonej kapusty gotujemy w 1 l wody przez 30 minut. Przelewamy przez sitko do miski, liście możemy wykorzystać np. do sałatki albo bigosu.
- Do gorącej wody z kapusty dodajemy 2 łyżki soli i 2 łyżki białego octu spirytusowego.
- Zanurzamy jajka i zostawiamy aż do uzyskania pożądanego odcienia niebieskiego (intensywny kolor wymaga leżakowania jajek w barwniku przez całą noc).
Żółte jajka barwione kurkumą
- Gotujemy jajka na twardo.
- Do miski wlewamy 1,5 litra wrzątku, dosypujemy 4 łyżki kurkumy, 3 łyżki soli i dolewamy 3 łyżki białego octu spirytusowego.
- Zanurzamy jajka i zostawiamy aż do uzyskania pożądanego odcienia żółtego (intensywny kolor wymaga leżakowania jajek w barwniku przez ok. 2 godziny).
Barwnik brązowy z liści cebuli
- Liście zewnętrzne cebuli dość gęsto ułożone w 1-litrowym naczyniu przekładamy do większego garnka i zalewamy 1 litrem wody.
- Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 15 minut. Odcedzamy liście, do zabarwionej wody dodajemy 3 łyżki soli i 3 łyżki białego octu spirytusowego.
- Wkładamy surowe, wyczyszczone wacikiem nasączonym w occie jajka i gotujemy przez 15-25 minut, aż do uzyskania pożądanego odcienia brązu.
Różowe jaja
- Gotujemy jajka na twardo.
- Do garnka wlewamy 1 l wody i dodajemy 1 szklankę utartych na tarce o drobnych oczkach buraków.
- Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 3 łyżki soli i 3 łyżki białego octu spirytusowego.
- Zanurzamy jajka i zostawiamy aż do uzyskania pożądanego odcienia różowego (najlepiej prezentują się jajka jasnoróżowe).
Oprócz tradycyjnych jednobarwnych pisanek, możemy urozmaicić nasz koszyk wzorzystymi jajami. Jednym z takich pomysłów może być oklejanka. Jest to jajko przyozdobione sitowiem, płatkami bzu, skrawkami kolorowego, błyszczącego papieru lub tkaniny. Bardzo popularne w okolicach Krakowa i Łowicza oklejanki z papieru świetnie wkomponują się w świąteczną atmosferę. Innym sposobem dekorowania jaj są pisanki ażurowe. Wykonuje je się z wydmuszek kurzych, kaczych lub gęsich jaj.
Technika polega na nawiercaniu w skorupce otworów przy pomocy wiertarki i malutkiego wiertła. Wydmuszka z nawierconymi wzorami jest malowana najczęściej farbą akrylową. jeżeli ktoś nie przepada za jajkami, może wybrać inną alternatywę. W okolicach Koźla w województwie opolskim popularne są pisanki wypiekane z ciasta piernikowego i przyozdabiane lukrem.