Tradycyjna gęsina na Święto Niepodległości. Wyjątkowe przepisy na listopadowy obiad
Zdjęcie: Gęsina na Świętego Marcina. Trzy przepisy na tradycyjny obiad
11 listopada to oczywiście Święto Niepodległości, ale również Dzień św. Świętego Marcina, które w polskiej tradycji kulinarnej kojarzy się przede wszystkim z gęsiną. Dawne wierzenia głosiły, iż kto w dniu Świętego Marcina zje gęś, temu przez cały rok nie zabraknie dostatku. Dziś to doskonała okazja, by powrócić do smaków tradycyjnej kuchni i cieszyć się aromatem powoli pieczonego mięsa, które wypełnia dom ciepłem i zapachem ziół.




![Trzynaste Wielkie Tarnowskie Dionizje – święto wina na Starówce [ZDJĘCIA]](https://www.temi.pl/wp-content/uploads/2025/11/2025-dionizje-21-scaled.jpg)




