Krajanka orzechowa bez pieczenia – idealny świąteczny deser z masłem fistaszkowym

codojedzenia.pl 3 tygodni temu

Świąteczne wypieki czas zacząć! Ale zanim rozgrzeję piekarnik i ruszę z tradycyjnymi i mniej tradycyjnymi wypiekami, proponuję coś szybkiego, efektownego i… bez pieczenia. Ta krajanka orzechowa to prawdziwa mała rozpusta pełna chrupiących płatków kukurydzianych i owsianych, połączonych w jedną pyszną całość z kremowym masłem fistaszkowym. Na wierzchu rozprowadziłam aksamitny ganache czekoladowy i posypałam go solonymi orzeszkami ziemnymi, które dodają idealnego kontrastu.

To deser, który świetnie sprawdzi się na święta. Można przygotować go wcześniej, zamrozić, a potem wyciągać po kawałku i podawać do gorącej kawy. Prosto, gwałtownie i absolutnie przepysznie!

Krajanka orzechowa – chrupiący sposób na świąteczny deser

Lubię tradycyjne świąteczne wypieki, ale co roku staram się dorzucić do menu coś nowego, o choćby taką prostą krajankę orzechową bez pieczenia. W jej środku znajdziecie chrupiące płatki kukurydziane i owsiane, które tworzą bazę całego deseru. Aby połączyć je w jedną, zwartą całość, wymieszałam je z masłem orzechowym.

Masło orzechowe z fistaszków jest dość gęste i zbite, więc warto je delikatnie rozrzedzić. Najlepiej zrobić to, podgrzewając je powoli z golden syropem. Podczas spokojnego mieszania powstaje jednolita, płynniejsza masa, która świetnie oblepia płatki. Dzięki temu połączenie wszystkiego w spójną, pyszną krajankę staje się naprawdę proste.

Ganache – prosty sposób na spektakularny świąteczny efekt

No oczywiście, iż musiałam jakoś wykończyć tę orzechową krajankę. A jeżeli ma być świątecznie, to musi być też czekoladowo! Dlatego przygotowałam ganache. Często pytacie, jaka adekwatnie jest różnica między ganache a zwykłą polewą. Otóż ganache jest bardziej kremowe, miękkie i lekko ciągnące. Po prostu nie zastyga na twardo tak jak rozpuszczona czekolada, która przy każdym kęsie robi charakterystyczne klik. Przygotowanie ganache nie jest żadnym wyzwaniem, a efekt… czysto czekoladowy i absolutnie wart grzechu!

Ganache, które zamienia każdy wypiek w czekoladową perfekcję

Ganache świetnie pasuje do niemal każdego wypieku. Pamiętacie mój przepis na czekoladowy tort z karmelowym ganache? Właśnie tak, ganache można wykorzystać choćby jako krem do przełożenia tortu. A kto nie kocha sernika polanego grubą warstwą gęstego, aksamitnego ganache?

U mnie weekendy to małe święto czekolady. Zawsze znajdzie się okazja, by upiec coś prostego, choćby takie wilgotne ciasto czekoladowe z ganache i odrobiną wiórków kokosowych na wierzchu. I dlatego właśnie ta świąteczna krajanka orzechowa z ganache musiała znaleźć się na mojej liście. Prosta, pyszna i absolutnie czekoladowa. Chcesz zobaczyć film jak ją zrobić? Zajrzyj na

.

Krajanka orzechowa bez pieczenia – najlepszy przepis na świąteczny deser z orzechami

Drukuj
Ilość porcji: 16 Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 2 godz. 2 godz.
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

Ciasto

350 g masła orzechowego

250 ml syropu

300 g płatków kukurydzianych

70 g płatków owsianych

Polewa

200 g czekolady, mlecznej lub gorzkiej

150 ml śmietanki, 36% tł.

50 g solonych orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

  1. Wyłożyć formę ok. 20 × 30 cm papierem do pieczenia.

  2. Rozgnieść płatki kukurydziane cornflakes w misce.

  3. Dodać płatki owsiane i wymieszać.

  4. Włożyć masło orzechowe i syrop do rondelka, podgrzać i wymieszać na gładką masę.

  5. Wlać masę do miski i wymieszać dokładnie na jednolite ciasto.

  6. Przełożyć ciasto do formy i równomiernie docisnąć.

  7. Wstawić do lodówki, aby stężało — ok. 30 minut.

  8. Posiekać orzeszki.

  1. Posiekać i roztopić czekoladę ze śmietanką.

  2. Rozprowadzić masę czekoladową na cieście i wyrównać.

  3. Posypać orzeszkami i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia — minimum 1 godzina.

  4. Wyjąć ciasto, delikatnie odczepić papier i pokroić na dowolne kawałki.

Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału