Kotlety z kurczaka po hawajsku z ananasem i żurawiną

ania-gotuje.pl 3 lat temu

Kto lubi kotlety z kurczaka po hawajsku z ananasem i żurawiną, ręka do góry! Świetnie się składa, bo właśnie tu znajdziesz najlepsze kotlety na pyszny obiad. Są delikatne i soczyste i przede wszystkim pięknie wyglądają. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Kotlety z kurczaka po hawajsku z ananasem i żurawiną są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a mimo to zachwycą Cię smakiem i oczywiście efektownym wyglądem. Możesz śmiało przyrządzić je na codzienny jak i odświętny obiad. Z pewnością nie ma prostszej i smaczniejszej potrawy z kurczaka, niż kotlety w panierce zapiekane z ananasem i serem żółtym, oblane kwaskowatą konfiturą z żurawiny.

Kotlety z kurczaka po hawajsku z ananasem i żurawiną – składniki.

Szklanka to pojemność 250ml. Kaloryczność: 135 kcal w 100g.

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 8 plastrów ananasa z puszki
  • konfitura z żurawiny około 8 łyżek
  • 8 grubych plastrów sera żółtego

Przyprawy do smaku:

  • sól (szczypta na każdą stronę kotleta)
  • świeżo zmielony pieprz czarny (szczypta na każdą stronę kotleta)
  • 3 ząbki czosnku

Panierka.

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • tłuszcz do smażenia (u mnie smalec gęsi).

Kotlety z kurczaka po hawajsku z ananasem i żurawiną – sposób wykonania.

Do przygotowania potrawy z kurczaka potrzebować będziemy: ostrego noża, patelni do smażenia, 3 talerzy na panierkę oraz piekarnika. Dzięki tamu, iż mięso krótko smażymy i pod koniec zapiekamy, danie jest bardzo soczyste i delikatne.

Mięso kurczaka dokładnie myję pod bieżącą wodą i oczyszczam z ewentualnych błonek. Następnie osuszam dzięki papierowego ręcznika. Ząbki czosnku obieram i drobno siekam. Pełne piersi z kurczaka przekrawam wzdłuż na 2 części, tak aby z 1 pełnej piersi uzyskać 4 kotlety. Następnie rozbijam tłuczkiem do mięsa i z każdej strony nacieram w czosnku i oprószam solą oraz pieprzem.

Do głębokiego talerza wbijam 2 jajka i rozbełtuję dzięki widelca. W drugim, płaskiem talerzu umieszczam pół szklanki mąki pszennej. Do trzeciego, płaskiego talerza wsypuję pół szklanki bułki tartej. Kotlety z kurczaka obtaczam w mące, następnie w jajku i ostatni raz w bułce tartej.

Na rozgrzaną patelnię dodaję tłuszcz (u mnie smalec gęsi) i smażę kotlety po 3 minuty z każdej strony na rumiano. Następnie umieszczam je w naczyniu żaroodpornym.

Na każdy kotlet kładę gruby plaster sera żółtego, a na wierzch plaster ananasa. jeżeli nie dzielisz 2 piersi kurczaka tak jak ja na 8 kotlecików tylko 4 kotlety, to na każdy połóż po 2 plastry ananasa.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę w tej temperaturze przez 10 minut, aż ser się rozpuści. Po wyjęciu z piekarnika, do każdej dziurki ananasa wkładam łyżkę konfitury z żurawiny.

Kotlety po hawajsku z ananasem i żurawiną podajemy od razu na gorąco. Wówczas z ciągnącym serem smakują zdecydowanie najlepiej.

Zobacz także:

Pierś z kurczaka z piekarnika

De volaje

Idź do oryginalnego materiału