Kotlet z piersi kurczaka nie tylko na niedzielny obiad. Jak zrobić go inaczej?

g.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: iStock


Kotlet z piersi kurczaka to danie, które smakuje praktycznie każdemu, kto jada mięso drobiowe. Przyrządzany na wzór i podobieństwo kotleta schabowego, serwowany z ziemniakami i surówką, bardzo często pojawia się na polskich stołach.
Warto jednak pamiętać, iż kotlet z piersi kurczaka nie musi być imitacją schabowego. Owszem, można go przyrządzić klasycznie, w panierce z mąki i jajka, czy też z bułki tartej, ale kotlety z piersi kurczaka mogą mieć naprawdę różne oblicza.


REKLAMA


Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]


Kotleciki z piersi kurczaka: klasyczne i lubiane przez dzieci
Najprostsze kotleciki z piersi kurczaka są szybkie w przygotowaniu i lubiane przez dzieci.
Składniki:


1 pierś z kurczaka
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
sól
pieprz
papryka wędzona (opcjonalnie).


Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, odcinamy ewentualne żyłki i chrząstki. Kroimy na plasterki o grubości 1 cm. Każdy plasterek wkładamy kolejno w woreczek śniadaniowy i ubijamy tłuczkiem na cienkie kotleciki. Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy mieszadłem lub widelcem, dodajemy odrobinę soli i pieprzu, ewentualnie paprykę wędzoną. Na talerz wysypujemy bułkę tartą. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej. Każdy kotlecik zanurzamy w jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony minutę do zrumienienia.


Kotlety z piersią z kurczaka: sekret tkwi w panierce
Kotlety z piersi kurczaka mogą być soczyste i aromatyczne, dzięki odpowiedniej panierce.
Składniki:


1 kg piersi z kurczaka
2 jajka
30 g startego żółtego sera
5 łyżek mąki pszennej
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
sól
pieprz.


Sposób przygotowania:
Mięso płuczemy, osuszamy, dzielimy na mniejsze kawałki i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Do miski wsypujemy mąkę i przyprawy, wbijamy jajka i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy do połączenia składników, następnie wsypujemy żółty ser i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Kotlety wkładamy do miski z panierką i dokładnie mieszamy, tak by każdy kotlet był pokryty panierką. Miskę przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kotlety z obu stron na złocisty kolor. Usmażone kotlety kładziemy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy od razu.


Kotlet z kurczaka z cheddarem i rozmarynem
Kotlet z kurczaka nie musi być nudny, wystarczy dodatek cheddara i rozmarynu, by powstało danie aromatyczne i niezwykle smaczne.
Składniki:


1 kg piersi z kurczaka
90 g cheddara
180 g szynki parmeńskiej, dojrzewającej albo serrano
2 łyżki świeżego rozmarynu
2 łyżki mąki
100 g masła
sól.


Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy na plastry centymetrowej grubości. Układamy je na talerzu, posypujemy solą i posiekanymi listkami rozmarynu. Na każdym kładziemy plasterek sera i przykrywamy go plastrem szynki, lekko dociskając. Rozpuszczamy na patelni masło, kotlety delikatnie obtaczamy w mące i smażymy szynką do góry. Po kilku minutach odwracamy i smażymy dalej, aż mięso będzie gotowe do jedzenia.


Kotleciki z piersi kurczaka
Bardzo interesujące kotleciki z piersi kurczaka to kotlety siekane.
Składniki:


600 g piersi z kurczaka
2 jajka
100 g żółtego sera
1 cebula cukrowa
3 czubate łyżki mąki pszennej
2 łyżki majonezu
2 płaskie łyżki ziół prowansalskich
olej roślinny do smażenia
sól
pieprz ziołowy lub cytrynowy.


Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy ewentualne włókna i chrząstki. Kroimy na drobne kawałki. Ulubiony żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Wszystkie te składniki umieszczamy w misce, dodajemy zioła prowansalskie, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sól i pieprz. Dodajemy też majonez, choć można ten krok pominąć. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Na dobrze nagrzaną patelnię wlewamy olej. Łyżką nakładamy porcje masy mięsnej, smażymy na średniej mocy palnika, po 3 minuty z każdej strony. Usmażone kotlety układamy na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.


Kotlet drobiowy po francusku
Kotlet drobiowy nie zawsze musi przypominać klasycznego schabowego.
Składniki:


0,5 kg piersi z kurczaka
2 jajka
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki śmietany kwaśnej 18%
1 łyżka musztardy francuskiej
pęczek szczypiorku
olej roślinny do smażenia
szczypta chili
sól
pieprz.


Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy ewentualne włókna i chrząstki. Mięso kroimy na drobne kawałki. Płuczemy szczypiorek i drobno go siekamy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, śmietanę, musztardę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Wkładamy do marynaty mięso i szczypiorek, mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Łyżką nakładamy masę mięsną, formując kotlety. Smażymy na średniej mocy palnika z każdej strony do 3 minut. Usmażone kotlety odkładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy od razu, serwujemy z ryżem lub kaszą oraz warzywami, np. surówką z pora, marchewki i jabłka.


Zobacz też: Szybkie i tanie przekąski na mecz. Coś aromatycznego na euforia lub słodkiego na otarcie łez
Idź do oryginalnego materiału