Korzeń maca zażywam od kilku miesięcy. Dziś postanowiłam podzielić się swoją opinią. Przede wszystkim maca to naturalny energetyk oraz afrodyzjak o silnym działaniu. Dowiedz się na co pomaga pieprzyca peruwiańska, jakie ma adekwatności i zastosowanie oraz z czym pić macę.
Dziwię się, iż tak późno trafiłam na korzeń maca. Na jednym forum internetowym ludzie polecali sobie mace przede wszystkim na: poprawę pamięci, koncentrację, libido, lepszy sen, witalność oraz walkę ze stresem. Postanowiłam spróbować i jestem pod wrażeniem mocy i cudownych adekwatności tego Andyjskiego korzenia. W dzisiejszym artykule przybliżę peruwiańską roślinę oraz podzielę się swoimi spostrzeżeniami.
Czym jest korzeń maca i skąd pochodzi?
Maca jest niskopienną, dwuletnią byliną. Rośnie w Ameryce Południowej w górzystych Andach (od 3800 do 4500 m nad poziomem morza): Peru, Argentyny, Boliwii oraz Paragwaju. Pierwotnie maca rosła tylko w Peru, skąd została rozpowszechniona w centralnych Andach. Jak możemy się domyślać, panują tam niesprzyjające warunki klimatyczne. Nie dużych rozmiarów roślina gromadzi w bulwiastym korzeniu (10 – 18 cm) wszystkie, bogate ilości mikro i makro elementów. Wyglądem przypomina korzeń pietruszki. Korzeń maca jest adaptogenem, czyli nietoksyczną rośliną, która ma pozytywny wpływ na nasz organizm.
Rdzenni Indianie od wieków wykorzystywali magiczne adekwatności korzenia maca. Do Europy korzeń trafił w XVI wieku. Dopiero od początku XXI wieku maca jest coraz popularniejsza na naszym kontynencie. Jak już wspomniałam, żałuję iż tak późno trafiłam na ten specyfik.
Nazwa maca oznacza w języku Indian Chibcha odpowiednio: „ma” wysoko uprawiana roślina, „ca” wzmacniające jedzenie.
Skład macy. Co zawiera maca?
Maca posiada bogate adekwatności odżywcze. Jako ciekawostkę dodam, iż maca jest składnikiem diety astronautów. 100 g macy to:
- 359 kcal
- 67,5 g węglowodanów (32,5 g to cukry)
- 2 g tłuszczu (także nasycone kwasy tłuszczowe)
- 6,5 g błonnika
- 13,5 g białka
Korzeń macy to także bogate źródło:
- witamin (B1, B2, C, E)
- mikro i makroelementów (jod, potas, wapń, cynk, żelazo, miedź)
- makamidów
- steroli (stygmasterol, sitosterol, kampesterol). Sterole działają analogicznie jak sterydy anaboliczne, dlatego sportowcy wykorzystują macę do budowy mięśni.
Właściwości korzenia maca
Maca ma szereg pozytywnych adekwatności:
- Poprawia pamięć oraz koncentrację.
- Zwiększa wytrzymałość na wysiłek fizyczny.
- Poprawia jakość snu.
- Łagodzi stany depresji.
- Jest silnym, naturalnym afrodyzjakiem. Poprawia libido u mężczyzn oraz kobiet.
- Reguluje gospodarkę hormonalną.
- Wspomaga leczenie niepłodności u mężczyzn (zwiększa ruchliwość oraz jakość i liczbę plemników) oraz kobiet (pozytywnie wpływa na owulację i zwiększa poziom luteiny).
- Poprawia odporność i zwiększa witalność.
- Zwiększa wytrzymałość fizyczną oraz intelektualną.
- Wzmacnia układ kostny i chroni przed osteoporozą.
- Poprawia działanie układu krążenia poprzez zmniejszenie ciśnienia krwi.
- Posiada właściwości przeciwmiażdżycowe.
- Poprzez obniżenie hormonu estrogenu, korzystnie łagodzi objawy menopauzy u kobiet. Zmniejsza uderzenia gorąca i nocne pocenie się. Zmniejsza także bóle miesiączkowe.
Trudno mi powiedzieć coś na temat pozytywnego wpływu macy na moją i męża gospodarkę hormonalną, płodność czy poprawę układu kostnego. Mogę jednak w 100 % potwierdzić pozytywne oddziaływanie na: poprawę pamięci, koncentrację, libido (maca określana jest jako żeń-szeń peruwiański), energię i chęć do działania :-). Zauważyliśmy także większą odporność na stres oraz lepszy sen. Zauważyliśmy większą wydajność w pracy i łatwość w nauce oraz zapamiętywanie.
Korzeń macy ma także silne adekwatności adaptogenne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami oraz nowotworami, podobnie jak kurkumina. Zalecana jest dla osób z niedoczynnością tarczycy. Badania naukowe przeprowadzone w 2018 roku potwierdziły poprawę wskaźników tarczycy u osób z niedoczynnością. Przy leczeniu niepłodności zaleca się stosować dziennie od 2 do 3 łyżeczek macy.
Maca, a odchudzanie
Dodatkowo maca pozytywnie wpływa na proces odchudzania zarówno u kobiet jak i u mężczyzn, za sprawą regulowania poziomu cukru we krwi. Dodatkowo wspomniany zastrzyk energii sprzyja aktywności fizycznej. Badania potwierdzają także obniżenie poziomu hormonu adenokortykotropowego, którego nadmiar prowadzi przybierania na wadze.
Jak wygląda i smakuje maca?
Maca może być koloru: białego, żółtego, kremowego, zielonego, czerwonego oraz czarnego. W polskich sklepach najpopularniejsza jest barwa kremowa jak na załączonych zdjęciach. W smaku maca jest gorzkawo słodka i lekko pikantna. Mi bardzo smakuje.
Macę możemy kupić w formie sproszkowanej lub tabletek. Ja używam macy w proszku.
Jak oraz ile pić mace?
Zaleca się spożywanie od 3 do 5 g sproszkowanej macy dziennie. Indianie z Peru zażywają dziennie od 10 do 20 g macy! Ja wsypuję 1 płaską łyżeczkę macy (3 do 5 g) do szklanki i zalewam około 150 ml wody. Całość mieszam łyżeczką. Na powierzchni powstają grudki proszku, które dodatkowo rozgniatam i ponownie mieszam.
Maca z powodzeniem zastępuje mi kawę lub herbatę. Nie to żebym rezygnowała z ulubionego napoju. Po prostu po spożyciu macy, jestem na tyle pobudzona, iż nie muszę sięgać po kolejną filiżankę kawy lub herbaty. Ciało funkcjonuje cały dzień na wysokich obrotach. Podobne obserwacje ma mój mąż.
Po zamieszaniu z wodą maca ma zapach rzeżuchy :-). Słyszałam też opinię, iż pachnie jak pokrzywa. jeżeli nie lubisz lekko gorzkiego smaku, możesz dodać 1/4 łyżeczki miodu, który bez wątpienia poprawi smak i aromat magicznego napoju. Sproszkowaną macę możesz także wsypać do ulubionego soku, jogurtu, mleka, deseru lub posypać jako przyprawę na kanapkę. Świetnie sprawdzi się także, jako dodatek do lekko ostudzonej kawy. W Peru mace dodaje się także do zupy lub płatków owsianych. Dla dzieci zaleca się dawkę 1 g macy dziennie, po konsultacji z lekarzem.
Zauważyłam, iż po regularnym stosowaniu, organizm przyzwyczaja się do macy i mniej odczuwam oddziaływanie. Dlatego czasami robię sobie przerwę, albo zwiększam ilość do 1,5 – 2 łyżeczek w ciągu dnia. Zaleca się raz na 2 lub 3 miesiące zrobić przerwę w spożywaniu macy. Nie ma badań nad maksymalną dawką w ciągu dnia. Limitem jest reakcja naszego organizmu.
Maca najlepiej wchłania się na czczo. Dlatego piję ją z samego rana na 15 – 20 minut przed posiłkiem. Aby zachować wszystkie adekwatności macy, nie podgrzewam i nie dodaję jej do gorących potraw.
Przeciwwskazania i skutki uboczne spożywania macy.
Dotychczas nie udokumentowano szkodliwego działania macy na nasz organizm. Roślina wolna jest od substancji toksycznych. Ze względu na to, iż nie zbadano działania macy na małe dzieci, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, nie zaleca się stosować bez konsultacji z lekarzem. Dodatkowo osoby mające problemy z nadczynnością tarczycy lub przyjmujące hormony, także powinny skonsultować się z lekarzem. U osób spożywających zbyt duże ilości macy, zauważa się nadpobudliwość oraz bezsenność.
Z powodu zwiększenia ukrwienia, maca może być przyczyną odczuwania bólu gruczołu krokowego u mężczyzn z tą dolegliwością. Dodatkowo osoby z chorobami nerek powinny ostrożnie zażywać bogatą w potas macę.
Jaka jest cena macy i gdzie ją kupić?
Korzeń macy kupisz w lokalnym sklepie ze zdrową żywnością lub w sklepach internetowych. Ja kupuję macę w proszku na najpopularniejszym portalu ogłoszeniowym na A… Dostępna jest w opakowaniu 300 g za około 21 zł lub 1 kg za około 57 zł (podane ceny maj 2022r). Maca w formie tabletek kosztuje od kilkunastu do choćby 90 zł za opakowanie zawierające 90 sztuk. Nie wiem skąd taka różnica w cenie. Tak jak wspomniałam, zażywam sproszkowaną macę.
Jestem interesująca Waszych opinii na temat macy. Podzielcie się nimi w komentarzach.