Kontrola projektów HoReCa w RARR po medialnych doniesieniach
Wszystkie projekty dofinansowane przez Rzeszowską Agencję Rozwoju Regionalnego (RARR) w ramach Krajowego Planu Odbudowy (HoReCa) zostaną poddane weryfikacji – zapowiedziała członek zarządu województwa podkarpackiego Małgorzata Jarosińska-Jedynak. Jak dodała, od 10 czerwca w agencji trwa kontrola Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP), która niedługo ma zostać rozszerzona.
Zakres udzielonego wsparcia
RARR była jednym z pięciu operatorów w kraju rozdzielających środki z KPO dla branży hotelarsko-gastronomicznej. Od grudnia 2024 r. obsługiwała cztery województwa: małopolskie, świętokrzyskie, podkarpackie i lubelskie. W sumie podpisano 111 umów o łącznej wartości około 50 mln zł.
Projekty obejmowały m.in. dywersyfikację usług restauracji poprzez wprowadzenie cateringu, diety pudełkowej, a także poszerzenie oferty hoteli o strefy wellness i SPA. W pięciu przypadkach przedsiębiorcy zakupili łodzie motorowe z przeznaczeniem na wynajem nad Jeziorem Tarnobrzeskim i Solińskim.
Odpowiedź na zarzuty
Jarosińska-Jedynak odniosła się do wypowiedzi wiceministra funduszy Jana Szyszki, który twierdził, iż najwięcej nieprawidłowości w wydatkowaniu środków KPO wystąpiło w RARR. Podkreśliła, iż urząd marszałkowski ani agencja nie otrzymały żadnych sygnałów o nadużyciach, a w przypadku stwierdzenia niezgodności dotacje zostaną wstrzymane lub zwrócone.
Niepokój wśród przedsiębiorców
Wiceprezes RARR Jolanta Wiśniowska przyznała, iż medialne doniesienia wywołały obawy zarówno u beneficjentów, jak i wykonawców projektów. Niektórzy przedsiębiorcy zastanawiają się, czy środki zostaną wypłacone i czy będą w stanie uregulować zobowiązania wobec podwykonawców.
Wiśniowska zaznaczyła, iż projekty są na każdym etapie kontrolowane przez niezależne instytucje, w tym Komisję Europejską, a kooperacja z PARP do tej pory przebiegała bez zastrzeżeń.
Nabór i warunki wsparcia
Program „Inwestycje w dywersyfikację działalności sektora HoReCa” był skierowany do mikro, małych i średnich przedsiębiorstw z branży hotelarskiej, gastronomicznej, cateringowej, turystycznej i kulturalnej dotkniętych skutkami pandemii COVID-19.
Dofinansowanie w wysokości od 50 tys. do 540 tys. zł (do 90% kosztów kwalifikowanych) mogło być przeznaczone m.in. na zakup maszyn i urządzeń, inwestycje w zieloną transformację, technologie cyfrowe, prace budowlane, szkolenia i doradztwo. Wymóg spadku obrotów został w lipcu 2024 r. obniżony z 30% do 20%.
KPO w liczbach
Według danych PARP w całym kraju podpisano 3005 umów w ramach programu HoReCa. Do końca lipca 2025 r. przedsiębiorcom wypłacono 110 mln zł z puli 1,24 mld zł. Cały KPO przewiduje dla Polski 59,8 mld euro wsparcia, z czego 67 mld zł trafiło już do kraju. Kolejna transza ma wpłynąć jesienią 2025 r.