Konkurs "Pomorskie Smaki" rozstrzygnięty. Kościerska Chata z nagrodą

koscierski.info 2 miesięcy temu

Kolejny sukces na swoim koncie zanotowało Kościerskie Stowarzyszenie Agroturystyczne „Kościerska Chata”. Organizacja, której szefuje Halina Rogińska została uhonorowana Bursztynowym Laurem Marszałka Województwa Pomorskiego w konkursie „Pomorskie Smaki”. Wyróżnienie przyznano za zupę rybna – rebionka. Kolejna edycja kulinarnego konkursu o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki” przeszła już do historii. Komisja oceniająca przygotowane potrawy wyłoniła zwycięzców w pięciu kategoriach. Przypomnijmy, iż głównym celem konkursu jest przede wszystkim szeroko rozumiana popularyzacja dziedzictwa kulturowego naszego regiony. Chodzi w nim również o promowanie produktów żywnościowych, które są wytwarzane z poszanowaniem regionalnych tradycji lub przy wykorzystaniu lokalnych surowców. Dodajmy, iż w kulinarnych zmaganiach mogli wziąć udział przedsiębiorcy, koła gospodyń wiejskich, indywidualni wytwórcy, a także gospodarstwa agroturystyczne, których właściciele prowadzą działalność w zakresie produkcji żywności. Do tegorocznej edycji konkursu zgłoszono ponad 70 produktów, a wszystkie oceniała specjalna komisja. [person:89928]- Wybór nie był łatwy, ponieważ wszystkie propozycje zasługiwały niewątpliwie na wyróżnienie.

Idź do oryginalnego materiału