Konkurs kulinarny „Dzikie Smaki – Jeleń po myśliwsku” – relacja z wydarzenia

pogorze24.pl 1 miesiąc temu

W dniu 20 marca 2025 roku w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach odbył się niezwykły konkurs kulinarny połączony z galą finałową „Dzikie Smaki – Jeleń po myśliwsku”, który przyciągnął młodych i utalentowanych uczniów szkół gastronomicznych z całej małopolski.

Uczestnicy konkursu mieli okazję zaprezentować swoje umiejętności kulinarne. Wykorzystując wiedzę dotyczącą dziczyzny, która była stosowana w kuchni staropolskiej oraz dobra z polskich lasów.

Konkurs wyróżniał się wyjątkowym poziomem. Uczniowie wykazali się umiejętnościami i techniką kulinarną, wydobywającą z produktów bogactwo smaków dzikiej przyrody.

Uczestnicy byli oceniani przez dwie komisje, które wyłoniły zwycięzców.

I Komisję techniczną w skład:
• Kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników,
• Przedstawiciele Term Chochołowskich Sp. zo.o.
• Pan Łukasz Zygmunt – przedstawiciel kucharzy Noi resort, SPA, domki nad jeziorem

II Komisja degustacyjna:
• Rafał Zabielny- właściciel Restauracji „Spiżarnia”
• Andrzej Jarocha vice burmistrz Gminy Ciężkowice
• Wiesław Szura – Prezes Koła Łowieckiego „Szarak” z Ciężkowic
• Wiesław Kozik – Członek Klubu Kolekcjonera i Kultury Łowieckiej oddział Tarnowski
• Katarzyna Szczecina – przedstawiciel Lasów Państwowych Nadleśnictwo Gromnik
• Przedstawiciele Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

Przygotowane potrawy były prawdziwymi dziełami sztuki kulinarnej. W konkursie zostali wyłonieni najlepsi spośród uczestników
I miejsce zajął Karol Oleksy z Zespołu Szkół Nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni, który we współpracy z Panią Anetą Wojcieszek przygotował wykwintną potrawę: „Płonący comber z jelenia w aromatycznych ziołach, podany na fundamencie z topinamburu i kaszy, oprószony pudrem z buraka z nutą jarzębiny”. To połączenie dzikiego mięsa z naturalnymi, leśnymi składnikami zdobyło uznanie jury, które doceniło wyjątkową harmonię smaków i pomysłowość w kompozycji dania. Podczas prezentacji potrawy przed komisją degustacyjną okazał się prawdziwym kulinarnym pasjonatom.

II miejsce przypadło Laurze Ziomek z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach, która pod czujnym okiem Pani Anny Truchan przygotowała danie o nazwie „Comber z jelenia, pyza w pistacjowej posypce, podana z bobem, kurkami, chrupką z czarnuszki w towarzystwie leśnych smaków”. Delikatność jeleniego mięsa doskonale współgrała z dodatkami, tworząc niezapomniany bukiet smaków. Przygotowany talerz zachwycił wizualnie jak i smakowo jury i publiczność.

III miejsce zajęła Izabela Koszyk, która pod kierunkiem Pana Marka Miśkowicza przygotowała „Comber z jelenia z borowikami, konfiturą z jarzębiny i komosą ryżową”. To klasyczne danie zyskało uznanie za swoją prostotę i elegancję, a jednocześnie za umiejętne wykorzystanie dzikich składników, które idealnie współgrały ze sobą.

Pozostali uczestnicy również zaprezentowali potrawy, które były wyjątkowe i mogłyby wejść w menu restauracji .
Każdy uczestnik wniósł coś niezwykłego do konkursu, pokazując, jak ogromny potencjał drzemie w młodych kucharzach.

Nagrody ufundowane przez sponsorów, były bardzo atrakcyjne, co sprawiło, iż uczestnicy nie kryli euforii z obfitości nagród.
Mając na uwadze ogromną wdzięczność i szacunek za inicjatywę wsparcia i patronatu nad konkursem „Dzikie Smaki – jeleń po myśliwsku”, chcielibyśmy wyrazić szczególne podziękowania nagrody ufundowane przez naszych sponsorów. Ich hojność i zaangażowanie miały najważniejsze znaczenie w organizacji tego wyjątkowego wydarzenia. Umożliwiły uczestnikom nie tylko rywalizację na najwyższym poziomie, ale także euforia z otrzymanych nagród.

Serdecznie dziękujemy wszystkim sponsorom za ich wsparcie, które pozwoliło na uświetnienie tej imprezy i sprawiło, iż mogła ona odbyć się w tak wyjątkowej atmosferze. Bez ich wkładu niemożliwe byłoby stworzenie tak wartościowego wydarzenia, które łączy pasję do gotowania, tradycji myśliwskich i wspólnej euforii z dzielenia się kulinarnymi doznaniami.

1. Kuratorium Oświaty w Krakowie
• Honorowy patronat.

2. Starosta Tarnowski
• Honorowy patronat,
• statuetki dla uczestników konkursu.

3. Burmistrz Gminy Ciężkowice
• Ufundowanie nagrody specjalnej oraz upominków okolicznościowych dla uczestników konkursu oraz ich opiekunów.

4. Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
• honorowy patronat oraz pomoc w ocenie technicznej i degustacyjnej.

5. Polski Związek Łowiecki
• Ufundowanie nagrody dla 1, 2 oraz 3 miejsca (profesjonalny sprzęt gastronomiczny firmy Smeg),
• Ufundowanie mięsa z jelenia do wykorzystania w konkursie,
• Ufundowanie albumu pt. Łowiectwo

6. Klub Kolekcjonera i Kultury Łowieckiej oddział Tarnowski
• Honorowy patronat,
• Pokrycie kosztu wynajęcia Sali na Galę Finałową w Małopolskim Centrum Edukacji Ekologicznej,
• Ufundowanie Pokazu wabienia zwierzyny mową zwierząt prowadzonego przez Prezesa Klubu Wabiarzy Zwierzyny Polskiego Związku Łowieckiego,
• Ufundowanie Spotkania z Kazimierzem Nóżką emerytowanym leśnikiem Nadleśnictwa Baligród, współautorem serii książek “Zanim wyjedziesz w Bieszczady”

7. Lasy Państwowe
• Honorowy patronat,
• Ufundowanie nagrody specjalnej oraz upominki okolicznościowe dla uczniów uczestniczących w konkursie oraz ich opiekunów,

8. Firma Kanwill/Dębica
• Ufundowanie mięsa z jelenia do wykorzystania w konkursie,

9. Małopolskie Centrum Edukacji Ekologicznej
• Pomoc w organizacji,
10. Chochołowskie Termy
• Ufundowanie dla 1, 2 oraz 3 miejsca całodziennego pobytu klas finalistów na Termach Chochołowskich ;
• Ufundowanie dla wszystkich uczestnika i opiekuna całodziennego pobytu w Termach Chochołowskich,
• Pomoc w ocenie uczestników.

11. Stowarzyszenie Polska Szkoła Surwiwalu/Grupa Regionalna Podhale
• Ufundowanie książek o tematyce surwiwalowej,
12. Grupa Iguana sp. z o.o./Nowy Sącz
• Ufundowanie profesjonalnego sprzętu gastronomicznego firmy Smeg

13. Grupa Enbud sp. z o.o./Laskowa
• Wsparcie finansowe wykorzystane w organizacji konkursu,
• Wsparcie rzeczowe.

14. Noi Resort SPA, domki nad jeziorem/Znamirowice
• Voucher dla ucznia/laureata 1,2 i 3 m-ca – Gotowanie z pasją –3, 2 i 1 dniowe warsztaty kulinarne z szefem kuchni noi Resort SPA, domki nad jeziorem – Łukaszem Zygmuntem,
• Ufundowanie dla opiekuna laureata 1 m-ca weekendowego pobytu z zabiegami SPA i kolacją romantyczną w noi Resort SPA, domki nad jeziorem
• Ufundowanie maskotek „Noików”
• Pomoc w ocenie uczestników konkursu.

15. Hotel Łaziska/Czchów
• Wsparcie finansowe wykorzystane w organizacji konkursu.

16. Restauracja Plan B/Gródek n/Dunajcem
• Wsparcie finansowe wykorzystane w organizacji konkursu.

17. Sunjacht sp. z o.o. /Bartkowa-Posadowa
• Ufundowanie dla opiekunów laureatów 1, 2 i 3 m-ca – wynajem łodzi dla 4 osób/rejs po Jeziorze Rożnowskim.

18. Przedsiębiorstwo wielobranżowe VIGOR/Kolbuszowa
• Ufundowanie przypraw do profesjonalnej gastronomi,
• Ufundowanie upominków okolicznościowych dla wszystkich uczestników.

19. Krakowski Bank Spółdzielczy odział Ciężkowice
• Ufundowanie upominków okolicznościowych.

20. Restauracja Spiżarnia/Zborowice
• Ufundowanie 2 voucherów o wartości 500 zł do wykorzystanie w restauracji Spiżarnia dla 2 uczestników, których dania wyróżniały się smakiem,
• Pomoc w ocenie uczestników.

21. NaSypko.pl
• Ufundowanie zestawów prezentowych – przyprawy, herbaty, suszone owocowe przekąski.
22. Sinus Sp. z o.o.
• Ufundowanie profesjonalnych noży taktycznych w skórzanych pokrowcach oraz uniwersalnych ze stali damasceńskiej,
• Ufundowanie profesjonalnych desek do krojenia oraz magnetycznych,
• Ufundowanie patelni.

Podejście organizatorów, ich dbałość o szczegóły i najwyższy poziom organizacji sprawiły, iż konkurs „Dzikie Smaki – Jeleń po myśliwsku” stał się jednym z najważniejszych wydarzeń kulinarnych roku, a młodsze pokolenie kucharzy udowodniło, iż mają przyszłość w świecie kulinarnym.

Tekst: ZSOiZ im. I.J. Paderewskiego w Ciężkowicach

Idź do oryginalnego materiału