Konkurencja dla zwykłego gulaszu. Warto przygotować więcej, bo jest przepyszny

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Caponata, czyli sycylijski gulasz - Pyszności; Fot. Pixabay


Połączenie pikantnego, słodkiego i kwaśnego smaku w kremowym sosie z chrupiącymi dodatkami. Caponata to idealne rozwiązanie na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Ta zdrowa, smaczna i syta potrawa powinna częściej lądować na naszych stołach. Dzięki lekkości i świeżości (nadanej głównie za sprawą ziół) świetnie sprawdzi się zwłaszcza teraz, kiedy dokuczają nam wysokie temperatury.

Caponata to tradycyjne danie kuchni sycylijskiej. Jest to rodzaj warzywnego ragout, którego głównymi składnikami są bakłażany, pomidory, cebula, seler, oliwki, kapary, często też marchew i cukinia. Warzywa są pokrojone w kostkę i duszone w oliwie z dodatkiem octu winnego, cukru i czasem rodzynek. Caponata ma słodko-kwaśny smak i jest często podawana jako przystawka lub dodatek do mięsa czy ryb. To smaczne i aromatyczne danie z bogatą historią i tradycją na Sycylii.

Caponata, czyli warzywny gulasz. Danie jednogarnkowe dla całej rodziny

Istnieje wiele wariantów caponaty. Niektóre zawierają karczochy albo słodką paprykę, cukinię, marchewkę, ziemniaki i orzeszki piniowe. Zasadniczo jest to wegetariańskie danie, jednak wersje z Palermo zawierają ryby, a niekiedy w potrawie znajduje się ośmiornica, krewetki czy suszona ikra tuńczyka. Warto więc urozmaicać caponatę podobnymi dodatkami lub mięsem.

Jej smak jest słodkawy, lekko kwaskowy, a zawarte w niej bakłażany powinny zachowywać mięsistość. Ważne, by dodatki (zwłaszcza seler naciowy) zachowały chrupkość. Caponata jest daniem serwowanym najczęściej w porze letniej. To potrawa jednogarnkowa, którą można podać zarówno jako danie główne, jak i kolację. Natomiast zblendowana odgrywa rolę pasty do pieczywa.

Przeczytaj także: Pomidory na zimę. Przepis na pyszne warzywne przetwory

Caponata, czyli sycylijski gulasz – Pyszności; Fot. Pixabay

Przepis na caponatę. Sycylijski bigos idealny na letni obiad

Składniki:

  • 1 duży bakłażan,
  • sól, czarny pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 małe łodygi selera naciowego,
  • 300 ml pomidorów z puszki lub świeże pomidory rozgniecione,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 5-6 zielonych oliwek,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 liść laurowy,
  • pół łyżeczki płatków chili (opcjonalnie),
  • 50 ml octu winnego,
  • 50 ml wytrawnego białego wina,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
  2. Bakłażana pokrój w dużą kostkę. Kawałki bakłażana posól i odłóż na durszlak, by pozbawić je goryczy (na ok. 20-30 minut).
  3. Gotowe kostki bakłażana ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Warzywa wymieszaj z oliwą z oliwek. Piecz przez 25-30 minut.
  4. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę, paprykę pokrojoną w kostkę i seler pokrojony w grube plastry.
  5. Całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez około 5 do 7 minut, regularnie mieszając, aż warzywa zmiękną.
  6. Następnie dodaj pomidory, kapary, oliwki, rodzynki, miód, liść laurowy i opcjonalnie płatki chili.
  7. Pod koniec wlej ocet i białe wino, a następnie wymieszaj całość, by składniki dobrze się połączyły. Gotuj całość na średnim ogniu jeszcze przez 10 minut (aż
  8. alkohol odparuje).
  9. Na końcu dodaj pieczonego bakłażana i gotuj całość przez kolejne 2 – 3 minuty.
  10. Na końcu dopraw całość świeżą pietruszką i miętą.
Idź do oryginalnego materiału