Koniec z całonocnym moczeniem fasoli. Tak je skrócisz do 1 godziny

shareinfo.pl 2 tygodni temu
Zdjęcie: fasola


fot. screen Youtube / @nasamirinnacin

Czasami mamy ochotę na zupę, pasztet, pastę, surówkę lub inne danie z fasolą, ale na samą myśl o długotrwałym moczeniu i gotowaniu nasion, odechciewa nam się nam jej jeść. A jeżeli obawiamy się wzdęć lub innych „atrakcji” żołądkowych, które mogą pojawić się później, nasz apetyt mija bezpowrotnie. Szkoda z takich powodów rezygnować z jedzenia fasoli. To skarb w naszej diecie, pełen białka i wartości zdrowotnych. Problemy takie jak długotrwała obróbka czy rewolucje trawienne można sprytnie „ominąć”. Poznaj genialny trik, by strączek zmiękł w 1 godzinę i nie wzdymał.

Ile mamy odmian fasoli?

Na świecie mamy ok. 400 jadalnych odmian fasoli, różniących się od siebie kształtem, rozmiarem czy kolorem nasion. Najpowszechniejsze z nich to:

fasola zwyczajna, a wśród nich fasola biała np. „Piękny Jaś”,
fasola szparagowa,
fasola czerwona (nerkowata),
fasola adzuki,
fasola czarna,
fasola mung,
fasola flageolet,
fasola pinto,
fasola borlotto.

Skrócisz czas moczenia fasoli do minimum. Sprawdzony trik

Krok. 1. Zagotuj sporą ilość wody.
Krok. 2. Umieść fasolę w garnku lub dużym naczyniu.
Krok 3. Zalej strączek wrzącą wodą, odstaw na godzinę i voilà! Po tym czasie nadaje się do kolejnej obróbki.

Istnieje Jeszcze jeden trik, który warto przetestować, chcąc maksymalnie zredukować czas moczenia nasion. Wystarczy wsypać do moczącej się lub gotującej w wodzie fasoli szczyptę sody oczyszczonej (ok. ¼ łyżeczki). Ten składnik świetnie zmiękcza otoczkę strączka, dzięki czemu prędzej się gotuje. Jednocześnie zachowuje cały swój smak i jest mniej surowy dla przewodu pokarmowego.

Sposób, by potrawa z fasolą była lżejsza dla żołądka

Do potrawy, którą przyrządzasz np. pasty fasolowej dodaj trochę majeranku, kminku lub kolendry. Możesz też pokusić na dodanie niewielkiej ilości imbiru, szczególnie jeżeli danie będzie w stylu azjatyckim. Wszystkie te dodatki przyspieszają metabolizm i łagodzą dolegliwości trawienne.

Idź do oryginalnego materiału