Konfitura z owoców leśnych - moje śniadanie

patricia-fashion.blogspot.com 9 lat temu


Moje dzisiejsze śniadanie to świeże pieczywo z masłem i konfiturą z owoców leśnych, którą wczoraj sama przygotowałam. Nie zawiera żadnych dodatków oprócz cukru. Ma idealną konsystencję i cudowny smak lata. Gorąco polecam :)


Potrzebne składniki :
- 1,5 szkl jeżyn
- 2 szkl malin
- ok 3 szkl g borówki amerykańskiej
- pół szkl cukru
- dodatkowo garść jagód


Owoce dokładnie przebieramy i płuczemy. Wrzucamy do garnka, dodajemy ok pół szklanki cukru i gotujemy na bardzo małym ogniu. Po chwili dzięki tłuczka rozgniatamy owoce i gotujemy aż do odpowiedniej konsystencji (ok 30 min) co jakiś czas mieszając.. Konfiturę możemy podgrzewać kilka razy w celu jej zagęszczenia.
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych, małych słoików i pasteryzujemy gotując je w dużym garnku przez 15 min. Woda powinna sięgać do połowy słoików a spód wyłóżmy wcześniej gazetą. Słoiki wyciągamy dopiero po przestygnięciu.



Idź do oryginalnego materiału