Bardzo prosty i szybki w zrobieniu, a do tego aromatyczny kompot ze śliwek do obiadu. Ma piękny kolor oraz intensywny smak śliwek węgierek. Ugotujesz go w garnku z zaledwie 3 składników. Smakuje idealnie na ciepło jak i po ostudzeniu.
Ostatnio robiłam czekodżem ze śliwek. Część owoców została mi luzem. Za dużo żeby je zjeść. Postanowiłam więc zrobić z nich kompoty:
- kompot ze śliwek do słoików na zimę (kliknij po przepis)
- do obiadu kompot śliwkowy (przepis poniżej).
Składniki na kompot ze śliwek do obiadu.
Kaloryczność: około 25 kcal w 100ml.
- 0,5 kg świeżych i dojrzałych śliwek
- 1 litr wody
- 2 łyżki cukru lub miodu
PS ilość cukru zależy od naszych preferencji i stopnia dojrzałości śliwek.
Sposób wykonania kompotu ze śliwek do obiadu.
Śliwki płuczę w wodzie. Następnie przekrawam na pół i usuwam pestki oraz ogonki.
Pokrojone śliwki wrzucam do garnka i zalewam 1 litrem wody. Zagotowuję, po czym oczywiście zmniejszam ogień. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż śliwki rozmiękną, a kompot nabierze intensywnego różowo – czerwonego koloru.
Następnie wyłączam ogień i wsypuję 2 łyżki cukru lub miodu. Całość mieszam i próbuję czy słodkość mi odpowiada. W razie potrzeby oczywiście dosładzam. Do smaku możesz także dorzucić podczas gotowania przyprawy korzenne, które nadadzą kompotowi ze śliwek orientalnej nuty. Polecam: kardamon, goździki, cynamon lub laskę wanilii.
Kompot ze śliwek jest doskonały do obiadu zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego.