Poznaj najlepszy przepis na kompot z gruszek do słoików na zimę. Smakuje świetnie, tak jak pamiętem z dzieciństwa. Kompot znakomiecie smakuje do obiadu. Wystarczy go rozcieńczyć z przegotowaną wodą. Gruszki zjadam ze smakiem jako deser lub wykorzystuję do ciasta.
Kompot z gruszek rozgościł się już mojej spiżarni w słoikach na zimę. Będzie mi przypominał smaki i kolory wyjątkowo słonecznej w tym roku jesieni. Zobacz, jak krok po kroku w prosty sposób zrobić wyjątkowo smaczny kompot z gruszek na zimę.
Kompot z gruszek – składniki
Moja szklanka ma pojemność 250 ml. Z poadnych proporcji otrzymasz 3 słoiki o pojemności 900 ml.
- 2 kg gruszek (dojrzałe i twarde np u mnie odmiana konferencja)
- 1 litr wody
- 220 g cukru (1 szklanka)
Opcjonalnie na każdy słoik 900 ml:
- po 2 lub 3 goździki
- kawałek kory cynamonu lub laski wanilii
Sposób wykonania kompotu z gruszek w słoikach na zimę
Do zrobienia kompotu potrzeben nam będą przede wszystkim: średni garnek do zagotowania syropu, duży i szeroki garnek do pasteryzacji. Przygotuj też słoiki oraz nakrętki.
Krok 1 – szykuję słoiki, nakrętki oraz gruszki
Słoiki oraz nakrętki dokładnie myję i wyparzam wrzątkiem. Większe ilości umieszczam do zmywarki. Zarówno słoiki jak i nakrętki powinny być bez uszkodzeń i nalotów rdzy. Najlepiej użyć nowych zakrętek.
Gruszki obieram ze skórki. Następnie przekrawam na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne.
Kawałki gruszek dość ciasno wciskam do umytych i wyparzonych słoików do 3/4 lub 4/5 ich wysokości. jeżeli lubisz, to do każdego słoika możesz też dodać kilka goździków oraz kawałek kory cynamonu. Ja nie lubię smaku cynamonu i goździków, więc pomijam ich dodanie.
Krok 2 – gotuję syrop i rozlewam do słoików
Do garnka wlewam wodę i zagotowuję. Gdy się zagotuje, zdejmuję z ognia i wsypuję cukier. Mieszam, aż się rozpuści i rozlewam wrzący syrop do słoików z gruszkami. Syropu wlewam tyle, aby pozostało około 1 cm wolenj przestrzeni.
Ranty słoików oraz nakrętki dokładnie wycieram do suchego. Jest to bardzo ważne, aby kompot się nie zepsuł do zimy.
Wieczka zakręcam dość mocno, ale z wyczuciem.
Krok 3 – pasteryzuję kompot z gruszek na zimę
Dno szerokiego garnka wyścielam bawełnianą ściereczką, wlewam wodę i zagotowuję na średnium ogniu. Do gorącej wody ostrożnie wkładam gorące słoiki z kompotem. Pamiętaj o zasadzie gorące słoiki do gorącej wody, a zimne do zimnej, aby słoiki nie pękły podczas pasteryzacji.
Gdy wodą sie zagotuje, zmniejszam ogień na minimum, aby woda lekko bulgotała. Słoiki o pojemności 900 ml pasterzycuję przez około 20 minut, licząc od czasu zagotowania się wody.
Po pasteryzacji ostrożnie wyjmuję i układam do góry dnem na blat kcuhenny wyścielony ręcznikiem, ścereczką lub kocem. Wierzch przykrywam kocem lub ręcznikiem i pozostawiam do całkowietego ostygnięcia. Następnie wynoszę do zimnej i ciemnej piwnicy lub spiżarni.
Kompot gotowy jest do spożycia już po 5 dniach od zrobienia. Kompot do słoików na zimę różni się tym od komoptu do obiadu, iż zawiera większą ilość cukru. Taki kompot rozcieńczam przegotowaną wodą w proporcji 1 do 1. Do smaku możesz też dodać sok z cytryny lub limonki. Niektórzy lubią też z dodatkiem odrobiny octu jabłkowego. Kwaśna nuta doskonale pasuje do słodkiego kompotu z gruszek. Sprawdź także moje 2 ciasta : wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami oraz ekspresowe ciasto czekoladowe z całymi gruszkami.
Smacznego.