Kolorowa pasta z soczewicy do chleba. To smarowidło bogate w pełnowartościowe składniki. Zrobisz je w zaledwie 20 minut
W skrócie
- Pasta z soczewicy czerwonej – prosty przepis
- Jak zrobić pastę z soczewicy?
- Dietetyczna pasta z soczewicy na przekąskę
Najlepsza pasta z soczewicy to przysmak przygotowywany z łatwo dostępnych składników. Można ją wzbogacić o orientalne przyprawy takie jak zatar złożonej z tymianku, sezamu i sumaku. Warto także urozmaicić jej smak dodatkiem pasty sezamowej tahini. Pasta z soczewicy może być przygotowana z każdego rodzaju strączka. Jednak soczewica czerwona po ugotowaniu i zblendowaniu dzięki pięknemu kolorowi, zachęca do zjedzenia choćby niejadki. Gotową pastę z soczewicy można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Zobacz składniki i etapy przygotowania pasty z soczewicy
Pasta z soczewicy czerwonej – prosty przepis
Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 3/4 szklanki suchej czerwonej soczewicy,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 suszone pomidory lub 1 łyżka pokrojonych w paski,
- sok z 1/ 2 cytryny,
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini,
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów,
- 1 łyżeczka przyprawy zatar,
- kilka listków bazylii do dekoracji.
Czytaj także: Proste kotlety z soczewicy z piekarnika
Jak zrobić pastę z soczewicy?
Przygotowanie:
- Soczewicę czerwoną należy wsypać do garnka i opłukać w zimnej wodzie. Proces należy powtarzać kilka razy, aż woda będzie czysta.
- Następnie soczewicę należy zalać zimną wodą. Powinna sięgać około 1,5 cm powyżej poziomu soczewicy.
- Strączki należy zagotować i od tego momentu gotować przez około 10-15 minut, aż będą całkowicie miękkie. Od czasu do czasu można zamieszać.
- W czasie gotowania soczewicy należy obrać dwa ząbki czosnku z łupin i wycisnąć sok z cytryny.
- W wysokim słoiku lub pojemniku trzeba umieścić pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i przyprawy.
- Ugotowaną soczewicę należy przecedzić (niezbyt dokładnie) na sitku z resztek wody. Soczewicę trzeba przełożyć do miski, aby wystygła.
- Przestudzoną soczewicę należy dodać do pojemnika z resztą składników i dokładnie zblendować na gładką pastę. Zajmie to około minuty.
- Gotową pastę z soczewicy trzeba przełożyć do miski lub słoika, jeżeli ma być np.: jako smarowidło na śniadanie.
- Na wierzchu pasty z soczewicy trzeba polać olej z suszonych pomidorów, posypać odrobiną zataru, solą, pieprzem i ułożyć świeże listki bazylii.
W naszej galerii można zobaczyć składniki i etapy przygotowania pasty z soczewicy
Dietetyczna pasta z soczewicy na przekąskę
Warto wiedzieć, iż jest to zdrowe smarowidło bogate w pełnowartościowe składniki. Soczewica jest źródłem białka, złożonych węglowodanów oraz posiada wysoką zawartość błonnika. Różne rodzaje soczewicy są także skarbnicą witamin z grupy B, potasu, magnezu, cynku i żelaza.
Soczewica powinna znaleźć się w diecie osób z cukrzycą, ponieważ do jej zalet należy niski indeks glikemiczny choćby po ugotowaniu. Soczewica zielona ma najniższy IG wynoszący 25, czerwona ma IG równe 30, a żółta – IG 35 – pisała Klaudia Pieczykolan w serwisie Strona Zdrowia.
Własnoręcznie zrobiona pasta z soczewicy będzie pyszną przekąską, a także składnikiem pełnowartościowych tortilli nie tylko dla wegetarian.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: