Zielona japońska herbata matcha zyskuje coraz większą popularność. Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, zawdzięcza to wyjątkowym adekwatnościom prozdrowotnym. Dlaczego warto po nią sięgać?
Nic tak dobrze nie sprawdza się w codziennej diecie, jak starannie wyhodowane rośliny. W śród nich krzew herbaty. Ta pochodząca z Japonii, bije rekordy popularności, ponieważ uważana jest za zdrową. Jak działa na organizm i dlaczego warto po nią sięgać?
Regularne picie tej herbaty ma korzystny wpływ na kondycję fizyczną i psychiczną. W odróżnieniu od kawy czy napojów energetyzujących, po wypiciu matchy efekt pobudzenia kofeiną i poprawy koncentracji może się utrzymać dłużej. Badania ponadto pokazują, iż picie 4 g matchy dziennie może wykazywać działanie kardioprotekcyjne, przeciwwirusowe, a także poprawiać funkcje poznawcze i korzystnie oddziaływać na pamięć i koncentrację. Może mieć również wpływ na redukcję stresu, co jest związane z potencjalnym wpływem na zapobieganie przerostowi nadnerczy i przez to lepszą adaptację organizmu na działanie czynników stresowych. Za ten efekt odpowiada głównie aminokwas teanina, a dokładnie proporcja między nią a argininą, katechinami i kofeiną, która może różnić się w zależności od rodzaju matchy.
Matcha ma szerokie zastosowanie kulinarne. Dobrze smakuje zarówno z mlekiem, jak i sama, może być dodatkiem do wypieków, lodów, ciasteczek czy innych deserów. Trzeba ją jednak przechowywać w szczelnym opakowaniu, najlepiej w lodówce.
Koktajl bananowo-selerowy z dodatkiem matchy
Składniki: 1 dojrzały banan, 10 cm łodygi selera naciowego, ¾ szklanki mleka lub napoju sojowego, 1 łyżeczka matchy, opcjonalnie 1 łyżeczka miodu lub ksylitolu.
Sposób przygotowania: Usunąć twarde włókna z selera naciowego i pokroić go na kawałki. W naczyniu blendera umieścić wszystkie składniki i zmiksować na gładko. Koktajl możesz podać np. z garścią orzechów włoskich lub pistacji.
Przepis: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.












