Kluski jaglane

marlenagotuje.pl 4 dni temu

“Kluski jaglane z dodatkiem twarogu. Ja użyłam koziego, może być klasyczny lub choćby tofu.
Do klusek zrobiłam jagodowy sos i owsianą kruszonkę. Całość jest cudowna!”

Składniki:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
250 g twarogu koziego/krowiego/opcjonalnie tofu
2 jajka
3/4 szklanki skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej
Szczypta soli
Sos:
1 szklanka jagód
1 łyżeczka cukru trzcinowego
Kruszonka:
Łyżka masła
3-4 łyżki płatków owsianych lekko zmielonych
1 łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Kaszę jaglana opłukać i następnie przelać wrzątkiem. To zniweluje gorycz kaszy. Następnie zalać 2,5 szklanki wody, dodać szczyptę soli i gotować na średnim ogniu pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę ok 10-15 minut. Sprawdzać, aby kasza się nie przypaliła. Ugotowaną kaszę wyłożyć z garnuszka aby szybciej ostygła.
Następnie zmiksować z twarogiem i jajkami i szczyptą soli. Nie musi być całkiem gładko, tak aby masa się dobrze połączyła, ale może być jeszcze widać grudki kaszy i twarogu.
Następnie do masy dodać 3/4 szklanki skrobii, wymieszać i odstawić na 5 minut.
Następnie zagotować wodę w garnku, posolić. Wykładać kluski łyżką do wrzątku. Najłatwiej robi się to dzięki dwóch łyżek. Gotować jeszcze 2 minuty po wypłynięciu na średnim ogniu. Gotować w dwóch/trzech partiach.
Kluseczki odcedzać i wykładać na talerz.
Jagody zagotować z cukrem w garnuszku tak aby lekko puściły sok, ale żeby się nie rozpadły.
Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, wrzucić lekko przestudzone kluski i teraz nie mieszać. Pozwólcie aby kluski się przysmażyły, gdy odrazu zaczniecie mieszać to mogą się rozpada . Gdy się chwilę podsmaża dopiero delikatnie poruszaj patelnia i przełóż na drugą stronę. Posyp teraz odrobiną cukru trzcinowego i podsmażaj jeszcze minutę.
Na talerz wyłóż sos jagodowy, na to kluseczki.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj zmielone płatki owsiane i cukier. Podsmażać 2-3 minuty mieszając aż płatki się zarumienią i zamienia w kruszonkę. Wykładać kruszonkę na kluski.

*jeśli zależy Wam, żeby danie było czyste od glutenu należy używać kaszy z certyfikatem bg

Idź do oryginalnego materiału