Ryż to chętnie wybierany dodatek do wielu dań i jedno z najpopularniejszych zbóż na całym świecie. Często jednak gotujemy go źle. Nie każdy bowiem zdaje sobie sprawę, iż sekretem uzyskania idealnego ryżu nie jest tylko proporcja wody, ale także cały proces przygotowania. Począwszy od namaczania, przez gotowanie na małym ogniu, aż po chwilę "odpoczynku" po ugotowaniu.
REKLAMA
Zobacz wideo Dominika Serowska i Marcin Hakiel wezmą ślub? "Nie będzie ślubu kościelnego"[materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Jak prawidłowo ugotować ryż? Nie każdy wie o prawidłowym przygotowaniu
Często zapominamy, aby przed włożeniem ryżu do garnka, zadbać o jego wcześniejsze przepłukanie. To najważniejsze z uwagi na usunięcie nadmiaru luźnej skrobi, dzięki czemu ziarna nie będą się kleić i przywierać do dna. Po ugotowaniu będą jędrne i sypkie.
Co ważniejsze, pozbędziemy się również z powierzchni ziaren zanieczyszczeń takich jak kurz czy inne drobinki. Po ugotowaniu jego smak będzie więc jeszcze lepszy. Dodatkowo, zneutralizujemy ewentualne zapachy, którymi mógł przeniknąć podczas przechowywania. Najlepiej więc płukać ryż kilkukrotnie, aż woda będzie przezroczysta.
suchy ryż (Zdj. ilustracyjne) pixabay/Monsterkoi
Jak ugotować idealnie sypki ryż? Trzymaj się tych zasad, a zawsze wyjdzie obłędnie smaczny
Dobranie odpowiednich proporcji podczas gotowania ryżu jest kolejną kluczową kwestią. Najlepiej użyć 1,5 do 2,5 szklanek wody na 1 szklankę ryżu, dzięki czemu ziarna nie wchłoną całej wody. Pamiętaj również, iż w przeciwieństwie do makaronu, ryżu nie powinno się mieszać podczas gotowania. Wystarczy zamieszać go raz. Zaraz po wrzuceniu do wrzątku. Późniejsze mieszanie uwalnia skrobię, przez co ryż staje się kleisty i łatwo się rozpada. Po ugotowaniu zostaw go na 5 minut pod przykryciem. Para sprawi, iż będzie bardziej puszysty.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.