No dobra, zabieramy się za menu na ostatni dzień grudnia. Nie będę jakoś szczególnie wydziwiać, bo do Sylwestra zostało tylko cztery dni, więc i przepisów ogólnie będzie niewiele. Dzisiejszy jest najszybszy w obsłudze, bo tylko na taki mnie dziś stać. Dopiero wróciliśmy do domu, światło do zdjęć liche, szybko, szybko, szybko. gwałtownie kiełbaski zaczęły także znikać z talerza, co dobrze wróży.
Ogólnie wszystko wyszło naprawdę smaczne i w miarę urodziwe, ale zastanawiam się czy ta przekąska nie będzie smaczniejsza, gdy owinie się ją większą ilością ciasta francuskiego. Musicie popróbować, możecie je szczelnie owinąć lub odrobinę bardziej niż ja to zrobiłam.
A, i jeszcze jedno. Wielkość kiełbasek. Szukaliśmy raczej małych, adekwatnie najmniejszych jak się da. I klasycznie do dostania były tylko mini parówki. Od razu je odrzuciliśmy. Stwierdziłam, iż nie mam czasu w łażenie dziś po sklepach i szukanie mini kiełbas, więc biorę co jest. Wybraliśmy więc cienkie kiełbasy, które po prostu pokroiłam na mniejsze kawałki, takie 5-6 centymetrowe. Następną wersje zrobię jednak chyba z jeszcze mniejszymi kąskami. Takie 3-4 centymetrowymi będą ok. I owinę je prawie całe. Z resztek, które mi zostały z dzisiejszych kiełbasek w cieście francuskim, wyszły fajnej wielkości maluchy. My mówi, iż w sumie obie wersje mu smakują, mi zdecydowanie bardziej przypadły do gustu te mniejsze.
Co będzie pasowało do dzisiejszej przystawki? Różnego rodzaju dipy. Na dole pod dzisiejszym przepisem wrzucę Wam parę propozycji gęstych sosów, rzućcie okiem, może znajdziecie coś tam dla siebie.
Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
30 mini kiełbasek (4-5 cm długości) lub 15 małych cienkich kiełbas
4-5 łyżek ketchupu
1 jajko
2 łyżki ziaren sezamu
(przepis na 30 porcji)
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Jeżeli używacie dłuższych kiełbasek, pokrójcie je na mniejsze kawałki.
Na blacie rozkładamy ciasto francuskie, kroimy je wzdłuż na pół. Każdy kawałek kroimy na cienkie trójkąty (tak, żeby z jednej połowy arkusza wyszło około 15 sztuk trójkątów).
Każdy kawałek smarujemy cienko ketchupem, nakładamy na niego kiełbaskę i zwijamy od najszerszej części trójkąta do najwęższej.
Każdą kiełbaskę owiniętą ciastem smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarnami sezamu i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3 centymetrowe odstępy.
Pieczemy 15- 20 minut, do zrumienienia.
Sosy, z którymi można podać kiełbaski w cieście francuskim:
Pasta paprykowa z fetą
Sos szczypiorkowy
Sos jogurtowo-ziołowy
Sos ziołowo-czosnkowy z fetą
Sos czosnkowy z ziołami
Sos jogurtowo-czosnkowy z suszonymi pomidorami
Sos z fety i suszonych pomidorów