Kiełbasa po jaworsku i ogórki duszone po legnicku w kulinarnym show TVP

pulslegnicy.pl 3 godzin temu

Pisarz Marek Krajewski i kucharz Orson Hejnowicz zapowiedzieli dziś w Legnicy nowy sezon kulinarno-sensacyjnego programu „Górna Półka Smaku”. Emisja pierwszego odcinka nowej serii odbędzie się w najbliższą sobotę 26 kwietnia w TVP2. Sceną finałowego odcinka będzie Legnica.

Bohaterami legnickiego odcinka będą kiełbasa po jaworsku, ogórki duszone po legnicku oraz danie, którego nikt dziś nie chciał jeszcze zdradzić.

– Kiełbasa po jaworsku bardzo często gościła na legnickich stołach. Zajadali się nią stacjonujący tu żołnierze. To kiełbasa obtoczona w mące, a potem duszona w piwie z dodatkiem wytrawnych pierników dolnośląskich. I właśnie! Pierniki są stąd, żaden Toruń. One pochodzą z Dolnego Śląska – tłumaczy pochodzący z Wrocławia Orson Hejnowicz, kucharz młodego pokolenia z 15-letnim doświadczeniem zdobytym między innymi w Hotelu Monopol oraz Restauracji Jadka we Wrocławiu, Mus Bar & View w Poznaniu, a także w skandynawskich gwiazdkowych restauracjach.

W finałowym odcinku „Górnej Półki Smaku” poznamy także przepis na słodko-kwaśne duszone ogórki po legnicku z koprem i chrzanem.

W drugiej serii „Górnej Półki Smaku” w kuchni Orsona Hejnowicza zagości m.in. dziczyzna z okolic Gór Sowich, regionalne soki, miody, a choćby wyroby pochodzące z Dolnośląskiego Szlaku Piwa i Wina.

– Autor kryminałów, pisarz, szuka inspiracji wszędzie i interesuje go wszystko, co może być literackim powabem. Muszę przyznać, iż te powaby uaktywniały się nieustannie podczas pracy na planie „Górnej Półki Smaku”. Do tej pory malowałem rzeczywistość jedynie piórem, a tutaj zyskałem możliwość malowania żywym słowem i gestem. I za tę możliwość bardzo dziękuję – mówił w Legnicy Marek Krajewski.

Pierwszy sezon programu okazał się wielkim sukcesem. Obejrzały go 24 miliony widzów.

– Po sukcesie pierwszej edycji Górnej Półki Smaku, która została wspaniale przyjęta przez widzów, nie mogliśmy podjąć innej decyzji jak tylko kontynuacja tego formatu. Serdecznie gratuluję i dziękuję całej ekipie bo wykonaliście fantastyczną pracę. Dolny Śląsk to piękno tradycji, piękno kultury, ale również piękno kulinariów które chcemy pokazywać jak najszerzej, bo są elementem naszej tożsamości – mówił Paweł Gancarz, marszałek Województwa Dolnośląskiego.

– Dolny Śląsk to nie tylko piękne i malownicze krajobrazy i bogata historia, ale także dziedzictwo kulinarne, które właśnie dzięki Górnej Półce Smaku możecie wszyscy Państwo odkrywać. W drugim sezonie zapraszamy w piękną podróż rozmaitych smaków i miejsc wartych zobaczenia – dodała Natalia Gołąb, członkini zarządu województwa dolnośląskiego.

– „Górna Półka Smaku” to program, który zabiera nas w kulinarną podróż, pokazując przy okazji przepiękne zabytki i krajobrazy. To by jednak nie wystarczyło, gdyby nie dobra opowieść, która się za tym kryje – tłumaczył Jarosław Rabczenko, członek zarządu Województwa Dolnośląskiego.

W drugiej edycji „Górnej Półki Smaku” Marek Krajewski i Orson Hejnowicz zabiorą widzów w najbardziej malownicze zakątki regionu. Tym razem duet odwiedzi przede wszystkim dolnośląskie perły architektury m.in. Zamek Książ, piastowski Zamek w Legnicy oraz Zamek Grodziec, gdzie na szczycie wulkanu rozgrywa się będzie opowieść o pradawnej recepturze przypraw.

Idź do oryginalnego materiału