Ten napój wielu osobom z pewnością przywodzi smak dzieciństwa oraz smakowite obiady u babci. Prosty, naturalny, a do tego pełen aromatu doskonale dopełnia posiłek i przy tym dostarcza cennych adekwatności zdrowotnych. Warto do niego powrócić, zwłaszcza iż z kilkoma dodatkowymi składnikami idealnie sprawdzi się jako napój na chłodne, jesienne dni.
Kompot z jabłek — zapomniany smak dzieciństwa
Kompot w czasach PRL-u był obowiązkowym dodatkiem do obiadu. W każdym domu gotowało się go na bieżąco, a także przechowywało w słoikach. Mógł być przygotowywany z niemal każdych owoców, ale to właśnie ten gotowany z jabłek zapadł wielu osobom w pamięci. Naturalny i pełen smaku doskonale gasi pragnienie i do tego dopełnia niejedno danie.
Co ciekawe, pełen witamin i minerałów, jest także dobry na trawienie i żołądek, przez co sprawdzi się zarówno dla dzieci, jak i seniorów. Warto powrócić do niego w okresie jesienno-zimowym, gdyż wzbogacony o przyprawy korzenne rozgrzeje i zachwyci smakiem. Zwłaszcza iż może być podawany na ciepło lub na zimno.
To dobry sposób na przetworzenie zalegających jabłek, przez co w szybki sposób powstanie aromatyczny i naturalny napój bez sztucznych konserwantów czy syropu glukozowo-fruktozowego. Jest smaczną propozycją jako dodatek do obiadu czy też rozgrzewający napój na chłodne dni.
Zobacz także: Ten przepis dziś może wydawać się dziwny. Nasze babcie jadły regularnie
Jak ugotować kompot z jabłek? Z tej receptury wyjdzie aromatyczny i pyszny
Kompot z jabłek jest dobry na każdą porę roku. Latem podawany z kostkami lodu jest doskonałym orzeźwieniem, zaś w okresie jesienno-zimowym wzbogacony o przyprawy korzenne rozgrzewa, a do tego dba o odporność organizmu. jeżeli masz nadmiar jabłek, przygotuj go według tej receptury. Ostrzegam, iż gwałtownie znika z dzbanka.
Składniki potrzebne do ugotowania kompotu z jabłek:
- 0,5 kg jabłek
- 125 g cukru (może być też miód)
- 250 ml wody (może być więcej, jeżeli chcesz, aby kompot był “lżejszy")
- Laska cynamonu
- Kilka goździków
- Sok z ½ cytryny
Sposób przygotowania:
Jabłka umyj i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. Wrzuć do garnka i zalej wodą. Dodaj cukier i całość gotuj na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, dodaj cynamon, goździki oraz sok z cytryny.
Kompot gotuj do momentu aż jabłka będą miękkie. Spróbuj i ewentualnie, według uznania rozcieńcz jeszcze wodą lub dosłodź dla smaku. Całość przecedź przez sitko i przelej do szklanek. Podawaj według uznania — na ciepłu lub na zimno. Smacznego!
Spróbuj również:
Zobacz też:
Takich pierogów jeszcze nie jadłeś. Ten farsz zaskakuje
Mało kto regularnie po niego sięga, a szkoda. Działa cuda na jelita i odporność
Kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Winny jest ten składnik












