Kanadyjczycy mają McLobstera, Japończycy Tsukimi Burgera, a Polacy… Burger Drwala. Każdy kraj ma swój sezonowy fast food, który z czasem urósł do rangi symbolu. U nas nieodłącznym znakiem zimy jest bułka z kotletem, serem i bekonem, która znika szybciej, niż jesteśmy w stanie wydusić z siebie "zestaw powiększony". Gdy tylko zbliża się listopad, w sieci rozpoczyna się coroczna gorączka i karuzela spekulacji, kiedy kanapka wróci do oferty. I choć oficjalnej daty nie ma, emocje już dawno sięgnęły zenitu.
REKLAMA
Zobacz wideo Czy Caroline wzięłaby udział w reklamie fast fooda? "Zrobiłabym burgera za 150 zł"
Kiedy burger Drwala? Powróci w 2025 roku. Jeszcze chwilę musimy poczekać
Burger Drwala od lat jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych sezonowych produktów McDonald's w Polsce. Pojawił się po raz pierwszy w 2014 roku i od tamtej pory wraca co jesień, przyciągając dzikie tłumy do restauracji. W menu pojawia się w listopadzie, a pozostaje aż do końca zimy, zwykle do lutego lub marca. Oficjalne daty to jednak tajemnica, co tylko podkręca atmosferę.
Fani próbują więc zgadywać, analizując poprzednie edycje jak prawdziwi detektywi. W 2024 roku Drwal wrócił 20 listopada, rok wcześniej 8 listopada, a w 2022 - 23 listopada. jeżeli ten schemat się utrzyma, w 2025 jego wielki comeback można obstawiać na okolice 19 listopada. Taka data pada najczęściej jako prawdopodobna. Ale znając McDonald's, pewne jest tylko jedno: suspens potrwa do ostatniej chwili.
Drwal to nie tylko jedzenie, to niemal cały rytuał. Symbol zimowego sezonu i powód, dla którego wielu Polaków po raz pierwszy w roku zagląda do McDonald's. Kanapka słynie z połączenia klasyki i solidnej dawki kalorii, jedna porcja ma ich aż 900. W podstawowej wersji znajdziemy wołowinę, panierowany ser, bekon, prażoną cebulkę, sałatę i bułkę z serowo-bekonową posypką. Całość spaja gęsty sos o lekko słodkawym smaku. Co roku w menu pojawiają się też limitowane warianty: z żurawiną, chrzanem, kurkami albo z kurczakiem. Cena klasyka to około 25 zł, a zestawu z napojem i frytkami - 33 zł. I choć oferta trwa tylko przez kilka miesięcy, to wystarczy, by Drwal znów został królem zimowych fast foodów.
Burger DrwalaFot. 23stycznia2007, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Czy w innych krajach jest Burger Drwala? Limitowane kanapki w różnych państwach
Polska ma kultowego Drwala, ale McDonald's potrafi bawić się sezonowością także w innych krajach. Ciekawostką jest to, iż w każdym z nich wygląda to inaczej, a lokalny klimat, kuchnia i pora roku inspirują do tworzenia zupełnie unikalnych połączeń smaków. Jakie sezonowe hity królują w innych zakątkach świata?
Japonia - Tsukimi Burger, czyli burger pod pełnią. Jesienią w Japonii trwa święto Tsukimi, czyli czas podziwiania księżyca w pełni. McDonald's postanowił przenieść ten motyw na talerz i stworzyć kanapkę, której jajko sadzone ma symbolizować właśnie księżyc. W środku klasyczny zestaw lokalnych ulubieńców: wołowina, bekon i kremowy sos sojowo-majonezowy. Co roku we wrześniu Tsukimi Burger wraca do menu i staje się nieoficjalnym początkiem jesieni.
Kanada - McLobster, czyli smak lata z wybrzeża. Tutaj zamiast ciężkiego, zimowego smaku króluje lekka bułka z mięsem homara. McLobster pojawia się latem w nadmorskich regionach, gdy owoce morza są najświeższe i najtańsze. To lokalna wersja luksusu w wydaniu fast food.
Niemcy - Nürnberger Burger i zapach świąt. Zimą Niemcy pachną przyprawami i kiełbaskami. McDonald's połączył oba motywy w burgerze z trzema minikiełbaskami norymberskimi, cebulą i musztardą. Sprzedawany jest w okresie adwentowym, w hołdzie dla jarmarków bożonarodzeniowych.
Australia - El Maco, czyli fiesta w środku zimy. Podczas australijskiej zimy, czyli w czerwcu i lipcu, pojawia się on... Pikantny burger z wołowiną, sosem taco i jalapeño. To sposób na rozgrzanie zimnych dni i jedna z najstarszych sezonowych pozycji McDonald's w tym kraju.
Włochy - Gran Chianina, hołd dla toskańskiej tradycji. To burger z mięsa jednej z najstarszych włoskich ras bydła - Chianina. Do tego rukola, parmezan i odrobina oliwy z oliwek. Pojawia się wiosną jako limitowana, premium wersja inspirowana toskańską kuchnią.
Sezonowe burgery pokazują, iż McDonald's potrafi świetnie bawić się lokalnymi smakami, nie tracąc przy tym globalnego charakteru. Dla niektórych to tylko chwilowa ciekawostka, jednak dla wielu coroczny rytuał i powód, by znów odwiedzić restaurację. Czy czekasz na Burgera Drwala? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.











