Jak zrobić rosół? Wydaje się to prostym zadaniem, ale nic bardziej mylnego. Odpowiednio przygotowany wywar jest esencjonalny, pełny smaku i aromatu. Nie wszyscy wiedzą, iż kluczem do idealnego rosołu jest chwila, kiedy dodamy do niego sól. Należy zrobić to na odpowiednim etapie, bo w innym wypadku danie wyjdzie bez smaku.
REKLAMA
Zobacz wideo Czy na weselach wciąż króluje rosół? "Dla cudzoziemców rosół jest absurdem"
Kiedy solić rosół? Trzymaj się żelaznej zasady 10 minut
Sól wzmacnia i podbija smak, a jednocześnie sprawia, iż potrawa jest bardziej wyrazista. Niestety niektórzy podczas przyrządzania rosołu popełniają kardynalny błąd i dodają sól na początku gotowania wywaru.
Nie przegap: Kiedy sadzić laurowiśnie? Szykuj narzędzia, bo zaraz będą ci potrzebne. Zbliża się najlepszy termin
Czym się różni wywar od bulionu i rosołu? Czym się różni wywar od bulionu i rosołu? FOT. MICHAL BEDNER / Agencja Wyborcza.pl
Nie ma znaczenia, czy gotujesz rosół na drobiu, wołowinie, czy wersję wegetariańską. Pamiętaj, iż zupę należy posolić na 10 minut przed końcem gotowania. Przyrządza się ją długo, a przez dodanie soli na ostatnim etapie warzywa i mięso "oddadzą" pełnię aromatu. jeżeli dodasz ją za wcześnie, smak nie będzie tak intensywny.
Jak uratować mętny rosół? Tak odzyskasz klarowność
Mętny rosół to zmora wielu początkujących kucharzy. Co zrobić, żeby przywrócić mu klarowność? Okazuje się, iż w tym wypadku przydatny jest ziemniak. Wystarczy, iż przekrojoną na pół bulwę wrzucisz do wywaru i pogotujesz 30 minut, a bulion będzie idealnie przejrzysty. jeżeli nie masz pod ręką ziemniaka, możesz wrzucić połowę pomidora lub kilka goździków. Jaka jest najlepsza zupa? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.