Keks Książęcy smakuje, iż palce lizać. Sekretem jest 1 trunek

shareinfo.pl 1 tydzień temu
fot. screen Youtube / @LyubaKuzmicheva

Do tradycyjnych ciast wypiekanych z okazji grudniowych świąt należą pierniki, serniki i makowce. Do tego zestawu powinien dołączyć jeszcze jeden rodzaj deseru – keks. To podłużne ciasto pełne kolorowych bakalii, które wygląda zachęcająco i jest bardzo smaczne. Na święta Bożego Narodzenia polecamy bardzo prosty przepis na wyśmienity Keks Książęcy. Suszonych owoców i bakalii jest w nim po brzegi, a niezwykłego charakteru nadaje mu ciemne piwo.

Obok tak doskonałej receptury na Keks Książęcy nie można przejść obojętnie. Większość niezbędnych składników pewnie masz już w kuchni. Jednym z nietypowych dodatków do wypieku jest ciemne piwo. Nadaje niepowtarzalnego aromatu specjałowi – podobnie jak rum. Namoczone w nim rodzynki, daktyle i żurawina nadadzą ciastu wilgotności i słodyczy. Natomiast migdały i orzechy zapewnią chrupkość w każdym kęsie.

Przepis na Keks Książęcy

Składniki:
270 g mąki tortowej,
200 g brązowego cukru,
3 jajka (rozmiar L),
200 g masła w temp. pokojowej,
1 pomarańcza,
25 ml płynnego miodu,
¼ łyżeczki cynamonu,
kilka goździków (rozdrobnionych w moździerzu),
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
50 ml rumu,
150 ml ciemnego piwa,
75 g orzechów pekan,
50 g płatków migdałów,
150 g rodzynek,
150 g suszonej żurawiny,
50 g suszonych śliwek,
50 g daktyli.

Wykonanie:
Szorujemy pomarańczę i ocieramy jej skórkę (bez białej warstwy), a z miąższu wyciskamy sok. Śliwki i daktyle siekamy, a potem wrzucamy do żurawiny i rodzynek, zalewamy rumem. Dolewamy trochę soku pomarańczowego – bakalie mają być zanurzone w płynie.

Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Kilka większych części zostawiamy do ozdoby.

Miękkie masło ucieramy z cukrem na pulchny krem, cały czas miksując, przekładamy do masy jajka, ale pojedynczo. Etapami dodajemy przesianą mąkę oraz przyprawy korzenne, mieszamy łyżką, sukcesywnie dolewamy do masy miód i alkohol. Wrzucamy skórkę z cytrusa, migdały, odsączone bakalie (mniejszą ilość odkładamy do dekoracji) i orzechy pekan.

Keksówkę o długości 30 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką, a potem przekładamy do niej ciasto, wygładzamy. Wierzch ozdabiamy orzechami i bakaliami, które na początku odłożyliśmy. Deser pieczemy w temp. 150 st. C. przez godzinę (sprawdzamy patyczkiem, czy jest gotowy).

Idź do oryginalnego materiału