Najlepsze kruche ciasto bez zakalca z przepisu siostry Anastazji. Idealne na sernik i makowiec

top.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Już niedługo będziemy obchodzić Święta Bożego Narodzenia. Na wigilijnym stole zagoszczą serniki i makowce. Właśnie dlatego warto poznać najlepszy przepis na kruche ciasto, który będzie doskonałą bazą dla tych dwóch wypieków, ale też dla wielu innych. Siostra Anastazja postanowiła podzielić się swoją autorską metodą na kruchy spód.

Siostra Anastazja zachwyca wspaniałymi przepisami, które od wielu lat inspirują wiele osób do gotowania i pieczenia. Tym razem uchyliła rąbka tajemnicy na temat kruchego ciasta. Na takim spodzie serniki i makowce smakują wyśmienicie.

Przepis na kruche ciasto od siostry Anastazji

Do zrobienia kruchego ciasta z przepisu siostry Anastazji używamy standardowych składników. Zakonnica nie wyrabia go natomiast na stolnicy, a używa makutry, dzięki której wychodzi idealne. Przy okazji zaoszczędza sporo czasu i pracy.

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia kruchego ciasta? Oto lista:

  • 100 g masła;
  • 100 g mąki pszennej;
  • 100 g cukru pudru;
  • 4 żółtka;
  • 5 g proszku do pieczenia.

Na początek do makutry wrzucamy masło i wsypujemy cukier puder. Ucieramy te dwa składniki do momentu, aż powstanie jednolita konsystencja, pozbawiona grudek.

W kolejnym kroku dodajemy stopniowo żółtka. Kontynuujemy ucieranie ciasta - wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć.

Następnie do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i również te dwa składniki dodajemy partiami do makutry. Nie przestajemy ucierać masy - na koniec musi być gładka i jednolita.

Tak przygotowane kruche ciasto wykładamy na formę. Nakłuwamy je widelcem na całej powierzchni, aby zapobiec powstaniu pęcherzyków powietrza. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Wypiek będzie gotowy po około 15 minutach - po tym czasie nabierze złocistego koloru.

Nie tylko sernik i makowiec. Te ciasta możesz robić na kruchym spodzie

Na spodzie z kruchego ciasta możemy zrobić nie tylko sernika i makowca. Przyda się także do szarlotki. Te trzy wypieki warto też posypać startą kruszonką z takiego kruchego ciasta. To nie wszystko...

Taki spód doskonale sprawdzi się jako baza do tart owocowych np. malinowych, jagodowych, truskawkowych, tworząc idealne połączenie słodyczy i chrupkości.

Można go również wykorzystać do przygotowania mazurka, który udekorowany polewą czekoladową i bakaliami stanie się pysznym deserem na każdą okazję.

Świetnie nadaje się do ciasta z kremem budyniowym i owocami. Co więcej, kruche ciasto można zastosować w wytrawnych wypiekach tj. tarty z warzywami lub serem, co czyni je uniwersalnym wypiekiem w kuchni.

Zobacz też:

Przepis na lukier do pierników. Dzięki temu dodatkowi pozostało lepszy

Ryba już nigdy nie wyjdzie sucha. Wystarczy, iż zrobisz to w czasie smażenia

Taki zakwas z buraków robi siostra Anastazja. To gwarancja udanego barszczu

Idź do oryginalnego materiału