Każdy fan sushi zna ten produkt. Łatwo dać się nabrać na podróbki

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Wasabi - Pyszności; Foto Canva.com


Czym jest wasabi? To rodzaj bardzo ostrego japońskiego chrzanu, używanego przede wszystkim jako dodatek do sushi. Ale czy na pewno. jeżeli jesteście miłośnikami azjatyckiej kuchni, możecie być bardzo zaskoczeni. Gdzie dostać prawdziwe wasabi?

Czy wiesz, gdzie dostać prawdziwe wasabi?

Okazuje się, iż odpowiedź na tak postawione pytanie, nie jest wcale taka prosta. Zaskoczeni? jeżeli lubicie zajadać sushi, to jako dodatek najprawdopodobniej otrzymujecie nie wasabi, ale pastę, która z oryginałem ma kilka wspólnego. Wystarczy spojrzeć na skład tej pasty. Dostrzeżemy tam informację, iż produkt zawiera jedynie 0,03 proc. oryginalnego wasabi. Resztę stanowią przyprawy, barwniki, emulgatory i stabilizatory. W restauracji japońskiej może być ciężko sprawdzić skład produktu, ale w sklepach już jak najbardziej.

Wasabi – Pyszności; Foto Canva.com

Gdzie dostać prawdziwe wasabi? Na pewno może to być wyzwanie, bo choćby w samej Japonii jest to produkt drogi i niezbyt szeroko dostępny. W państwie kwitnącej wiśni uważane jest za najdroższe warzywo na świecie. Naturalnym miejscem występowania są potoki w górach Japonii, a podstawę, z której uzyskuje się wasabi, stanowi kłącze, a nie korzeń. Najlepszej jakości kłącza kosztują nawet 190 zł za sztukę. Innym miejscem uprawy są zbudowane na strumieniach płaskie pola. W Polsce oryginalny produkt dostać jest naprawdę trudno.

Jak rozpoznać oryginalne wasabi?

Nie pozostaje nam zatem nic innego, jak wybrać się do sklepu i wybrać taki produkt wasabipodobny, który będzie miał stosunkowo zadowalającą jakość i odpowiedni skład. Okazuje się, iż można znaleźć takie słoiczki. Gdzie dostać prawdziwe wasabi? Dla przykładu, w jednym ze sklepów można kupić pastę wasabi marki Lima, która zawiera 10 proc. wasabi, a cena kształtuje się na poziomie 10-15 zł. Możemy je spożyć razem z sushi. Starajmy się unikać takich produktów, w których obecność wasabi jest mocno ograniczona. A jak rozpoznać prawdziwe wasabi? Po smaku!

Sushi – Pyszności; Foto Canva.com

Gdy spróbujemy odrobinę tego produktu, poczujemy pieczenie, które rozprzestrzenia się od języka, następnie rozpalając nasze podniebienie, nozdrza, przechodząc dalej w stronę czoła i powodujące, iż łzy zaczynają nam spływać po policzkach. Większość restauracji przygotowuje pewnego rodzaju zamienniki na bazie rzodkiewki, gorczycy i zielonego barwnika spożywczego lub sproszkowanego szpinaku. Prawdziwego wasabi spróbujesz jedynie w ekskluzywnych restauracjach w Japonii.

Wolisz tradycyjne polskie potrawy? Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować domową kaszankę w słoikach bez chemii i ulepszaczy:

Idź do oryginalnego materiału