Kawa przed pracą tylko z tym pysznym dodatkiem. Mózg od razu lepiej pracuje

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kawa z kakao - Pyszności; foto: Canva


Dzisiaj mamy propozycję dla wszystkich, kto lubuje się w kawie i interesują go różne sposoby jej serwowania. I nie mamy tu wcale na myśli wymyślnych i niezdrowych syropów, namiętnie dodawanych do tego napoju przez dzisiejsze kawiarnie. Kawa z kakao to wersja na zdrowo i jednocześnie bardzo smacznie.

Kawę i kakao łączy wiele aspektów. Pomijamy już choćby to samo, naturalne pochodzenie obu produktów. To, co wspólne dla kawy i kakao to liczba mitów, które powstały na ich temat.

W tym miejscu warto jednak zaznaczyć, iż w każdej legendzie jest też odrobina prawdy. Na opinię, iż zarówno kawa, jak i kakao wpływają negatywnie na nasze zdrowie, wpłynęli po pierwsze producenci, a po drugie – konsumenckie przyzwyczajenia.

Kawa z kakao – Pyszności; foto: Canva

Kakao często kojarzy się przecież z potwornie słodzonymi mieszankami dla dzieci, a kawa – z gęstym, kolorowym napojem z syropami owocowymi, które obok owoców choćby nie leżały. Przypomina to trochę mit o rzekomej kaloryczności ziemniaków. To nie warzywo jest winne, tylko frytki, chipsy i tony wsypywanej do nich soli.

Kawa z kakao ma za to nie tylko interesujący smak, ale naprawdę cudowne adekwatności. Jakie?

Kawa z kakao

Pita z rozsądkiem kawa sprawia, iż polepsza nam się koncentracja, wspierane jest funkcjonowanie wątroby, a choćby krążenie krwi. Jednak dodawanie do niej cukru sprawia, iż wady tego napoju zaczynają przewyższać zalety. Dlatego lepiej skorzystać z innych składników, które sprawią, iż gorycz kawy zostanie zneutralizowana.

Jednym z wielu sposobów na osiągnięcie tego efektu może być dodanie do kawy kakao. Nada ono napojowi wspaniałej, czekoladowej nuty smakowej, a dodatkowo wzmocni aromat, który wypełni cały dom.

Kawa z kakao – Pyszności; foto: Canva

Ale to, co w tym połączeniu najlepsze, to nadanie kawie dodatkowych, prozdrowotnych adekwatności. Kakao zawiera wiele składników mineralnych, takich jak sód, wapń czy potas. Ponadto kakao dosłownie wydłuża życie. Dzieje się tak za sprawą zawartej w nim katalazy, koenzymu, który zapobiega uszkodzeniom komórek.

Jak widzisz, połączenie adekwatności obu produktów sprawia, iż napój ten może stać się naprawdę zdrowym elementem twojego porannego rytuału. Spróbuj i daj znać, czy taka kawa ci posmakowała!

A skoro o porankach mowa, obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube, z przepisem na słodkie bułeczki śniadaniowe.

Idź do oryginalnego materiału