Kawa mrożona

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Kto lubi kawę? Ręka do góry! Świetnie się składa. W upalne dni nic tak nie orzeźwia, daje kopa i gasi pragnienia jak uzależniająca kawa mrożona. Zobacz jak w prosty i szybki sposób przygotować mrożoną kawę, która świetnie smakuje i pięknie wygląda. Wystarczą zaledwie 4 składniki, z których wyczarujesz małą czarną.

Istnieje mnóstwo rodzajów kawy mrożonej: z lodami, bitą śmietaną, ciasteczkami, czekoladą, orzechami czy syropami. Podaję swój sprawdzony i prosty przepis na małą czarną, do której możesz dodać ulubione dodatki.

Kawa mrożona – składniki:

Z podanych składników otrzymasz 2 filiżanki mrożonej kawy.

  • filiżanka zaparzonej, mocnej kawy (na 250 ml użyłam 4 łyżeczek kawy)
  • 6 kostek lodu
  • 125 ml mleka (zwierzęce lub roślinne) schłodzonego w lodówce
  • 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego *

PS * Słodkie dodatki możesz pominąć. Ogólnie dostępny cukier biały nie nada odpowiedniego, karmelowego smaku. Dlatego polecam użyć cukru trzcinowego lub miodu. Kawa może być tradycyjna lub rozpuszczalna, z ekspresu, kofeinowe lub bezkofeinowa np kawa zbożowa. Mleko może być zwierzęce lub roślinne, tłuste lub chude.

Sposób wykonania kawy mrożonej

Do przygotowania kawy mrożonej potrzebować będziemy 2 szklanek, urządzenia do zaparzenia kawy, blendera, pojemnika i zamrażalki.

Dwie koktajlowe szklanki o pojemności od 250 do 300 ml umieszczam do zamrażalnika na 10 minut w celu schłodzenia.

W tym czasie zaparzam mocną kawę. Może to być tradycyjna kawa z fusami lub rozpuszczalna. Kawa może być z kofeiną lub bez. jeżeli lubisz to świetnie sprawdzi się też kawa zbożowa. Pamiętaj tylko, aby odcedzić z kawy fusy jeżeli takiej użyjesz.
Kawę słodzę cukrem trzcinowym lub ciemnym miodem. Nadaje się miód lipowy, a także wielokwiatowy. Proszę uważać na miód gryczany lub spadziowy, który mocno zmienia smak trunku.

Posłodzoną kawę studzę w misce z zimną wodą, aby było szybciej.

Do pojemnika (u mnie plastikowy z miarką) wlewam ostudzoną kawę i schłodzone mleko. Wrzucam kostki lodu. Całość rozdrabniam dzięki blendera przez 30 – 60 sekund. jeżeli chcesz, aby kawa miał piankę na wierzchu, możesz użyć spieniacza do mleka. Inną, prostszą metodą jest wlanie kawy do słoiczka. Następnie po zakręceniu mocno wstrząśnij.

Tak przygotowaną kawę mrożoną rozlewam do wyjętych z zamrażalki szklanek. Kawa na upalne dni jest już gotowa. Możesz na wierzch dać bitą śmietanę, posypać wiórkami czekolady lub innymi ulubionymi dodatkami. jeżeli nie masz blendera, to po prostu na wierzch schłodzonej kawy umieść kostki lodu.

Lody z mascarpone

Kawa smakuje rewelacyjnie w upalne dni. Kawa mrożona swój rodowód ma z Grecji. Grecy przygotowują cafe frappe z kawy rozpuszczalnej, mleka i lodu.

Sorbet truskawkowy

Życzę smacznego!

Idź do oryginalnego materiału