„Obiad za 5 zł na osobę” – to książka dla wszystkich, którzy lubią smacznie, zdrowo, ale niekoniecznie drogo zjeść. To drogowskaz kulinarny w czasach drożyzny, wojny i pandemii. To tarcza antyinflacyjna dla wszystkich konsumenta – mówi dziennikarka Katarzyna Bosacka, autorka popularnych programów telewizyjnych i własnego kanału na YouTube EkoBosacka.
– Gwarantuję, nie ma takiej pozycji na rynku! Nie ma książki tak różnorodnej – wiele przepisów dla mnie samej było kulinarnym odkryciem. Zarówno mięsożercy jak i wegetarianie, a choćby weganie, znajdą w niej coś dla siebie – wystarczy nieznacznie zmodyfikować przepisy (np. nie dodawać boczku czy białej kiełbasy, masło zastąpić olejem). Zapraszam zatem w podróż kulinarną dookoła świata! W klasie ekonomicznej oczywiście! – mówi Katarzyna Bosacka
Polski bowl
Ze wszystkich składników wychodzą 3 porcje.
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej
- 100 g bobu
- 30 g kabanosów wieprzowych
- 40 g orzechów włoskich
- 2 buraki
- garść czarnej porzeczki
- 150 g dyni
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml oleju lnianego
- przyprawy: sól, pieprz, cukier
- niewielka ilość oleju rzepakowego oraz soku z cytryny
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w proporcjach: jedna miarka kaszy, dwie miarki wody. Kabanosy kroimy w plasterki, podsmażamy na suchej patelni na małym ogniu, na złoty kolor. Bób otujemy w osolonej wodzie aż będzie miękki – ok. 10-20 minut. Lekko przestudzony – obieramy. Orzechy podprażamy na suchej patelni, by uwolniły aromat i stały się chrupiące.
Buraki i dynię obieramy (dyni hokkaido nie trzeba obierać), kroimy w kostkę, solimy, delikatnie nacieramy olejem rzepakowym, pieczemy w piekarniku w temp. 180° C aż będą miękkie (ok. 30-40 minut).
Blendujemy posiekaną natkę pietruszki, kilka orzechów włoskich, czosnek oraz olej lniany. Dodajemy sól i pieprz, szczyptę cukru i sok z cytryny. W ten sposób powstanie pesto.
W misce układamy kaszę, a na wierzchu wszystkie składniki – bób, podsmażone kabanosy, orzechy, buraki, czarną porzeczkę i dynię. Nie mieszamy ich ze sobą. Polewamy pesto lub wlewamy w jednym miejscu w misce.
Gołąbki bez zawijania
Ze wszystkich składników wychodzi 5 porcji.
Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 duża cebula
- 3-4 łyżki oleju
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 3 łyżki majeranku
- ćwiartka niewielkiej kapusty białej
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (może być niepalona gryczana)
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Sos:
- ćwiartka niewielkiej kapusty białej
- 2 szklanki przecieru pomidorowego (albo 3-4 łyżki koncentratu wymieszanego z wodą)
- sól, pieprz
- odrobina cukru
- 3 ząbki czosnku
- 600 g ziemniaków
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w drobniutką kostkę, podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy pociętą w drobną kostkę ćwiartkę kapusty. Podsmażamy, aż kapusta zmięknie. Chwilę studzimy.
W tym samym czasie przygotowujemy sos: zagotowujemy przecier pomidorowy z wodą, dodajemy sól i pieprz, wrzucamy drugą ćwiartkę kapusty pociętą w grubszą kostkę. Gotujemy, aż kapusta zmięknie.
Dosypujemy odrobinę cukru (pomidory stają się wtedy bardziej pomidorowe) i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dosypujemy bułkę tartą oraz sól, pieprz, majeranek i gałkę muszkatołową (mięso musi być wyraziste w smaku).
Na koniec
wrzucamy ostudzoną cebulę i kapustę z patelni oraz kaszę. Mieszamy wszystko razem, formujemy zgrabne pulpety i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowo-kapuścianym i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 170° C. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
Zapiekanka z karkówki z warzywami
Ze wszystkich składników wyszły 4 porcje.
Składniki
• 300 g chudej karkówki
• 2 buraki
• 4 ziemniaki
• 1 marchewka
• kawałek dyni
• 2 cebule
• 4 pieczarki
• pół główki czosnku
• kilka gałązek świeżego lub suszonego rozmarynu
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• sól, pieprz
Przygotowanie:
Karkówkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa obieramy i kroimy. Mięso i warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy sól, pieprz, czosnek, rozmaryn i polewamy olejem rzepakowym. Pieczemy 60-70 minut w temperaturze 180°C.
Pizza na czerstwym chlebie
Ze wszystkich składników wyszły 3 porcje.
Składniki
- 3 czerstwe bułki grahamki (lub ok. 250 g czerstwego chleba)
- pół szklanki mleka
- 1 jajko
- olej do posmarowania formy
Sos:
- szklanka passaty
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki oregano
- 2 ząbki czosnku
- szczypta cukru, sól
Oraz:
- 1 duży pomidor lub 8-10 sztuk pomidorków koktajlowych
- 100 g mozzarelli
- świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
Czerstwe pieczywo kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut. Odciskamy, wbijamy jajko i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub wyściełamy papierem do pieczenia. Masę chlebową przekładamy do naczynia, dociskamy ręką. Podpiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C. Przecier mieszamy z oliwą, oregano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą cukru i soli. Wyjmujemy chlebowy spód z piekarnika, smarujemy go passatą, ozdabiamy plasterkami pomidora i mozzarelli. Zapiekamy 10 minut w tej samej temperaturze, dekorujemy bazylią.
Ribollita – toskańska zupa fasolowa
Ze wszystkich składników wychodzą 4 porcje.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej białej fasoli (może być z puszki)
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 1 łyżka posiekanego lub suszonego rozmarynu
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 seler
- 150 g jarmużu
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 2 szklanki rosołu lub bulionu
- 8 kromek czerstwego chleba
- kawałek twardego sera
Przygotowanie:
Jedną szklankę fasoli miksujemy na drobną masę. Odstawiamy ją na bok. Przez około 20minut w garnku z grubym dnem delikatnie dusimy czosnek, rozmaryn, cebulę, seler, marchewkę (wcześniej pokrojone w kostkę) i jarmuż na oliwie z oliwek, mieszając od czasu do czasu.
Dodajemy całą, odstawioną i wcześniej roztartą fasolę, bulion, ziemniaki i pomidory.
Dusimy na wolnym ogniu jeszcze przez godzinę. Na koniec można wrzucić chleb i gotować jeszcze chwilę (lub chleb dodać osobno już do gotowej zupy).
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy serem i wlewamy łyżkę oliwy z oliwek na surowo.
Culurgionis – pierogi sardyńskie
Ze wszystkich składników wychodzą 4 porcje.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g pszennej mąki
- 200 ml wody
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
- 500 g ziemniaków
- 300 g twarogu
- 100 g bobu
- 1–2 ząbki czosnku
- 10-15 liści mięty
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- opcjonalnie masło lub oliwa z oliwek ze startym serem
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, 200 ml ciepłej wody i 2-3 łyżkami oleju. Ciasto wyrabiamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozwałkowujemy je cienko jak na pierogi. Wycinamy krążki o średnicy około 6 cm. Składamy krążki na pół, wypełniamy farszem. Sklejamy jak umiemy, raczej na „stojąco”. Układamy pierożki na posypanej mąką desce.
Farsz:
Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Podsmażamy 2 ząbki czosnku, odstawiamy z ognia. Ugotowane ziemniaki mielimy jak do pierogów i studzimy. Do schłodzonych ziemniaków dodajemy resztę składników: ser, bób i drobno posiekaną lub zmieloną świeżą miętę. Dodajemy również wcześniej podsmażony czosnek (drobno posiekany albo przeciśnięty przez praskę) i oliwę. Farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej i zostawić na całą noc w lodówce, aby wszystkie składniki (smaki, zapachy) dobrze się wymieszały.
Gotowanie:
Pierożki wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Mieszamy powoli łyżką, do wody dodajemy łyżkę oliwy. Po ok. 5 minutach pierożki odcedzamy. Culurgiones podajemy z oliwą z oliwek albo z masłem, posypane startym serem.
„Obiad za 5 zł na osobę” – to książka dla wszystkich, którzy lubią smacznie, zdrowo, ale niekoniecznie drogo zjeść. To drogowskaz kulinarny w czasach drożyzny, wojny i pandemii. To tarcza antyinflacyjna dla wszystkich konsumenta. Do idealny prezent zarówno dla rodzin, par, ale także dla singli. Książka jest już dostępna w przedsprzedaży na stronie: http://bosacka.sklep.pl/