Katarzyna Bosacka radzi, jak wybrać dobrego arbuza. Ważne są trzy rzeczy

kobieta.gazeta.pl 17 godzin temu
Nie każdy arbuz okazuje się dobry. zwykle przekonujemy się o tym już w domu. Jednak już na etapie zakupów możemy zadbać o to, by dokonać jak najlepszego wyboru. Katarzyna Bosacka podpowiada, na co przede wszystkim warto zwrócić uwagę.
Katarzyna Bosacka postanowiła podzielić się radami, które mogą okazać się przydatne w czasie wyboru arbuza. Jakie szczegóły powinny zwrócić naszą uwagę? Po pierwsze warto stawiać na ciężkie owoce. - On naprawdę powinien mieć swoją wagę - mówi dziennikarka.


REKLAMA


Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi:


Bosacka mówi, jak wybrać najlepszego arbuza
Warto przyjrzeć się także skórce. Okazuje się, iż dobre arbuzy możemy rozpoznać po pewnym charakterystycznym elemencie. - Niektórzy mówią, iż matowa, inni mówią, iż błyszcząca, nieprawda. Tak naprawdę arbuz, który jest dojrzały, będzie miał taką dużą plamę, która wiąże się z tym, iż on sobie po prostu długo leżał na tym właśnie boku i długo dojrzewał - informuje na swoim nagraniu Bosacka. Zdaniem dziennikarki arbuz powinien być także dźwięczny. - jeżeli do niego zapukamy, powinien wydawać tubalny odgłos - mówi.


Jakie cenne adekwatności ma arbuz?
Arbuz to jedna z naszych ulubionych letnich przekąsek. Co ciekawe, znajduje się w niej cała masa cennych minerałów, oraz witamin, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Arbuzy składają się w 92 procentach z wody, dlatego też ich regularne spożywanie może być dobrym rozwiązaniem, gdy mamy trudności w piciu odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia. Poza tym są to owoce bogate w potas. Z tego powodu działają pozytywnie na obniżenie poziomu sodu we krwi. Jakie owoce latem jesz najchętniej? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu.
Idź do oryginalnego materiału