Karpatka bez pieczenia (na groszku ptysiowym)

gotujzcukiereczkiem.pl 1 rok temu

Karpatka bez pieczenia? Czy to możliwe? Oczywiście, iż tak Dziś na blogu prezentuje odmienioną wersję karpatki - przygotowaną na groszku ptysiowym. Groszek ptysiowy zastępuję nam ciasto parzone, a środek to oczywiście aksamitny krem budyniowy. Nie spodziewałam się, iż tak gwałtownie i sprawnie przygotuję takie pyszne ciasto. Jest naprawdę obłędne w smaku, a robi się je dosłownie w kilkanaście minut.

Kluczem do sukcesu jest ułożenie groszku ptysiowego w jednej warstwie. Nie może być go za dużo. Wówczas ładnie "skleja się" z kremem. Następnie ważne, aby ciasto podstało przez kilka godzin w lodówce. Wówczas groszek mięknie i choćby całkiem całkiem się kroi. To prawda, iż kuleczki troszkę kruszą się i odpadają przy krojeniu, ale nie jest to uciążliwe. Spadło mi zaledwie kilka więc położyłam je obok porcji ciasta.

Karpatka bez pieczenia (na groszku ptysiowym)

Więcej przepisów na ciasta z kremem budyniowym

  • Karpatka
  • Francuska napoleonka
  • Biszkoptowa kremówka
  • Budyniowe z truskawkami

Karpatka bez pieczenia (na groszku ptysiowym)

Ekspresowe w przygotowaniu ciasto z domowym kremem budyniowym.

Karpatka bez pieczenia (na groszku ptysiowym)

Składniki:

  • 160g groszku ptysiowego,
  • KREM BUDYNIOWY:
  • 3 szklanki mleka,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (2x16g),
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 250g masła,
  • DODATKOWO:
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.

*Użyłam groszku ptysiowego firmy Brześć (w opakowaniu 125g).

KREM BUDYNIOWY: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby zmiękło.

Do rondelka wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka oraz dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Zagotowujemy. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Tak rozrobioną mieszankę wlewamy na gotujące się mleko. Energicznie mieszamy i zagotowujemy. Powinniśmy otrzymać gęsty budyń. Budyń całkowicie studzimy. Najlepiej przykryć go folią, aby nie zrobił się na nim kożuch.

Przygotowanie kremu budyniowego

Miękkie masło ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy łyżka po łyżce budyń w krótkich odstępach czasu i dalej ucieramy. Otrzymamy delikatny krem.

ZŁOŻENIE CIASTA: Na dno tortownicy wysypujemy połowę groszku ptysiowego tj. 80g. Rozkładamy go równomiernie. Następnie wykładamy cały krem budyniowy i rozsmarowujemy go na równą warstwę. Robimy to ostrożnie, by groszek ptysiowy się nie przesuwał. Krem wyrównujemy i na wierzch wysypujemy pozostały groszek ptysiowy. Groszek dociskamy do kremu, aby się do niego przykleił. Tortownicę przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (aby groszek zmiękł od kremu).

Karpatka bez pieczenia (na groszku ptysiowym)

Następnego dnia ostrym nożem odcinamy krem od brzegu tortownicy i zdejmujemy go. Ciasto oprószamy cukrem pudrem i kroimy ostrym nożem. Smacznego!

Karpatka bez pieczenia (na groszku ptysiowym)

Ekspresowa karpatka

Jeśli przygotujesz karpatkę bez pieczenia to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Ciasta bez pieczenia Ciasta z kremem


#groszek ptysiowy #krem budyniowy #tortownica 24cm #żółtka

Idź do oryginalnego materiału