Czy jestem wielbicielką pieczonych mięs na różne sposoby? Oczywiście, iż tak. Więc gdy zobaczyłam na
pysznie pieczoną karkówkę to wiedziałam, iż jak najszybciej muszę ją zrobić. Całe szczęście miałam zamrożony piękny kawałek mięsa więc o to dziś na moim stole serwuje karkówkę pieczoną w plastrach z ogórkiem, pieczarkami, cebulką i ciągnącym się serem. Smakiem przypomina karkówkę po żydowsku, którą także znajdziecie na blogu.
Karkówkę najpierw kroimy w plastry i rozbijamy. Następnie nacieramy marynatą i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia przygotowanie mięsa zajmuje dosłownie chwilkę. Ważne, aby całość piec pod przykryciem, by ser się nie przypalił. Nie przesadźcie z ilością soli do marynaty, bo majonez i ser są już dość słone. Majonezu i ketchupu dajcie naprawdę cienką warstwę, aby całe danie nie wyszło zbyt mdłe. Jako dodatek proponuje pieczone ziemniaczki lub frytki i buraczki.
Karkówka pieczona w plastrach z pieczarkami, ogórkiem i serem
Więcej przepisów na karkówkę:
- Karkówka po żydowsku
- Karkówka z pomidorami i cebulą
- Karkówka w ketchupie z warzywami
- Karkówka po cygańsku
Karkówka pieczona w plastrach z pieczarkami, ogórkiem i serem
Taka karkówka będzie smakowała świetnie podana z frytkami i buraczkami ze słoika.
Karkówka pieczona w plastrach z pieczarkami, ogórkiem i serem
Składniki:
- 800g karkówki,
- 1 cebula,
- 375g pieczarek,
- 3-4 ogórki kiszone,
- 2-3 łyżki majonezu,
- 2-3 łyżki ketchupu,
- 150g sera żółtego w plasterkach,
- PRZYPRAWY: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszony czosnek, majeranek,
- olej do marynaty
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy na 6 plastrów. Każdy z nich rozbijamy tłuczkiem. Mięso oprószamy przyprawami z obu stron i polewamy odrobiną oleju. Dokładnie mieszamy, aby plastry pokryły się marynatą. Mięso przykrywamy i odstawiamy na noc do zamarynowania.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżeczki masła i podsmażamy pieczarki z cebulą aż cała woda z grzybów wyparuje. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Ogórki kiszone kroimy w ukośne cienkie plasterki.
Na dużej i płaskiej blaszce układamy plastry karkówki jeden obok drugiego. Smarujemy je cienką warstwą majonezu. Następnie wykładamy podsmażone pieczarki z cebulą oraz plasterki ogórków. Całość smarujemy cienką warstwą ketchupu. Na wierzchu układamy plasterki żółtego sera. Mięso przykrywamy i pieczemy pod przykryciem 90 minut. Smacznego!