Kolejny przepis, który robiłam pierwszy raz. I tak jak w przypadku pasztetu, dałam radę. Zawekowałam dwa słoiki, jedną porcję zamroziłam. Nie wyszło tego za dużo, ale nam w zupełności wystarczy. I znowu wyszło pysznie, no nic nie poradzę.

Składniki:
0,5 kg kiszonej kapusty 
200 g grochu 
1 duża cebula 
2 liście laurowe 
4 ziarna ziela angielskiego 
1 łyżka oleju rzepakowego lub masła 
szczypta cukru (opcjonalnie) 
sól 
pieprz   
Groch płuczemy i zalewamy na noc wodą. Na drugi dzień gotujemy go do miękkości w wodzie z moczenia. Gotujemy go tak długo, aż ziarenka zaczną się rozpadać w palcach. Przecedzamy i odstawiamy. Kapustę odciskamy z soku (zostawcie go na potem), wrzucamy do garnka razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. o ile woda odparowała, możecie spokojnie dolać więcej. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Do kapusty dodajemy groch i cebulę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie cukrem, dokładnie mieszamy (groch w większości się rozpadnie). Gotujemy tak długo aż uzyskamy odpowiednią dla nas konsystencję. o ile chcecie żeby kapusta była bardziej kwaśna, dolejcie soku, który wcześniej odcisnęliście. 
Podobne przepisy:
Kapusta z fasolą i grzybami
Duszona kiszona kapusta

![Bal Wszystkich Świętych u św. Józefa w Świdnicy [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/bal-Wszystkich-Swietych-sw.-Jozef-Swidnica-3-listopada-2025-19.jpg)











