Przepis na nietypowe gołąbki serwowane w kapuście. Bez zawijania i bałaganu. Prosty przepis na gołąbkową zapiekankę z mięsem mielonym.
Gołąbki inaczej
Gołąbki to tradycyjne danie polskiej kuchni, za którym wręcz przepadamy. Świetnie sprawdzą się na rodzinny obiad – przygotowane choćby dzień lub dwa wcześniej wciąż będą smakowały dobrze po podgrzaniu. Zdecydowanie najpopularniejszym farszem jest połączenie mięsa mielonego i ryżu. jeżeli jednak nie jesteś fanem dość czasochłonnego zawijania lub po prostu macie ochotę na coś innego, to mamy rozwiązanie wprost idealne. Zamiast zawijać farsz w liście, włóż go do środka wydrążonej kapusty. Taki „kociołek” nie tylko jest prosty w przygotowaniu, ale również (a może choćby przede wszystkim) bardzo smaczny.
Gołąbki w kapuście
Składniki:
Farsz
- 450 mięsa mielonego z łopatki
- 80 g ryżu
- 1 cebula
- 30-40 g posiekanej natki pietruszki
- sól, słodka papryka, pieprz
- olej
Ponadto
- 1 kapusta biała
- 450 mięsa mielonego z łopatki
- 1 cebula
- 100 ml oleju
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 5 ząbków czosnku
- 500 ml wody
- 5 pomidorów
- sól, słodka papryka, pieprz, kolendra
Sposób przygotowania:
Natnij twardą część kapusty tak, aby stabilnie stała na blacie. Następnie odetnij kawałek górnej części, tworząc kapelusz. Wydrąż wnętrze kapusty, tworząc miskę na gołąbkowy farsz. W misce połącz ze sobą mięso mielone, ugotowany ryż, posiekaną drobno cebulkę, natkę pietruszki oraz paprykę w proszku. Wlej odrobinę oleju i dokładnie wymieszaj.
Gołąbki w kapuście- Pyszności/ źródło: ПАПА МОЖЕТ
Z powstałego farszu uformuj małe klopsiki i umieść je w wydrążonej kapuście. W osobnej misce połącz koncentrat pomidorowy z wodą. Dodaj pół łyżeczki kolendry, pieprzu, soli. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj. Kapustę umieść w naczyniu żaroodpornym. Powstałym sosem zalej klopsiki znajdujące się w kapuście oraz wlej go również na dno naczynia. Przykryj odłożoną wcześniej czapeczką i przykryj namoczonym papierem do pieczenia oraz folią aluminiową. Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 1,5 godziny.
Gołąbki w kapuście- Pyszności/ źródło: ПАПА МОЖЕТ
Gołąbkowa zapiekanka z klopsikami jest już gotowa. Pokrój ją na porcje jak tort i podaj swoim bliskim. Smacznego!