W tym sezonie świątecznym niektóre popularne sery znikną ze sklepowych półek, ponieważ Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) zakazała importu produktów z surowego mleka z Francji, Włoch i Szwajcarii w związku z wybuchem epidemii grudkowatej choroby skóry bydła w europejskich stadach bydła.
Zakaz dotyczy serów niepasteryzowanych wyprodukowanych od 23 maja 2025 r. Oznacza to, iż sery takie jak Brie de Meaux, Saint-Marcellin, Comté, szwajcarski Gruyère i Parmigiano Reggiano staną się trudniejsze do znalezienia, ponieważ ich zapasy w Kanadzie będą się kurczyć w nadchodzących miesiącach.
Według CFIA, grudkowata choroba skóry bydła jest wirusową chorobą bydła, objawiającą się gorączką i wysypką dużej liczby guzków skórnych o różnej wielkości.
Choroba przenoszona jest przez owady gryzące, takie jak komary, gzy, gzy, meszki i muchy tse-tse. Wirus nie przenosi się na ludzi, jednak może gwałtownie się rozprzestrzeniać i mieć katastrofalne skutki dla produkcji i handlu bydłem.











