Witajcie! :) Tym razem mam dla Was przepis na ciasteczka maslane. Sa naprawde dobre, w smaku delikatne, kruche i mocno maslane. Musicie uwazac na ciasto, jest bardzo delikatne i koniecznie trzeba podsypywac maka blat, aby sie nie kleily. Do walka rowniez moga sie czesto przyklejac, dlatego ja czasami stawialam na zrecznosc moich dloni, anizeli walka. Im mniej maki, tym sa smaczniejsze, dlatego warto sie z ciastem troche pobawic :)
SKLADNIKI;
- 150 g miekkiego masla
- 150-190 g maki
- 75 g maki ziemniaczanej
- 35-50 g cukru pudru
SPOSOB WYKONANIA;
Maslo ucierac przez mniej wiecej 6-7 min. z cukrem pudrem np.mikserem. Dodac do tego przesiane obie maki. Polaczyc wszystkie skladniki i zagniesc ciasto tworzac z niego kulke. Zawijamy ja w folie i wkladamy do lodowki na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 160'C.
Ciasto dzielimy na 3 czesci i kolejno rozwalkowujemy na placki o grubosci okolo 3 mm, koniecznie podsypujac stolnice maka. Reszte ciasta trzymac w lodowce.
Pieczemy przez 15 minut az do momentu lekkiego zarumienienia.
Powodzenia! :)