Już nigdy nie ugotujesz rosołu w klasyczny sposób. Ten jest o niebo lepszy

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Składniki na rosół - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Mikołaj Drożdżyński - Z Pasją Do Gotowania


Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie niedzielę bez ugotowania rosołu. A gdyby tak go upiec. Patent na pieczony rosół zachwyci cię pod każdym względem. Sprawdź, jak go zrobić.

Nietypowa wersja popularnej zupy – jaki jest pieczony rosół?

Z rosołem jest najczęściej tak, iż każdy ma swoją unikalną recepturę na tę zupę. Jednak, takiej wersji, z pewnością nigdy nie miałeś okazji spróbować. Pieczony rosół to popularna zupa w nieco innym wydaniu. Wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem i stosunkowo prostym sposobem przygotowania. Składniki, których należy użyć, są zbliżone do tradycyjnego rosołu. Podobnie wygląda sytuacja z samym przygotowaniem tej zupy. Jest jednak pewna różnica.

Składniki na rosół – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Mikołaj Drożdżyński – Z Pasją Do Gotowania

Chcąc ugotować taką wersję rosołu, wszystkie składniki przed włożeniem do garnka, należy upiec. Taki patent spowoduje, iż zaczną one wydzielać niezwykłe aromaty, które następnie zostaną „przeniesione” do gotującej się zupy. Koniecznie wypróbuj ten patent w swoim domu.

Jak zrobić pieczony rosół?

Czy jadłeś kiedykolwiek taką wersję rosołu? jeżeli nie, to czas nadrobić te zaległości. Ta zupa powinna cię zaskoczyć pod każdym względem, oczywiście pozytywnie. Będzie najlepiej, jeżeli przekonasz się sam.

Składniki:

  • około 2 kg tuszki z kurczaka
  • 400 g indyka
  • włoszczyzna (pietruszka, marchewka, seler, por, cebula)
  • pół papryczki chilli
  • 2 liście laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • 4 ziela angielskie
  • natka pietruszki
  • 8 ziaren pieprzu
  • 3 litry wody.

Sposób przygotowania:

Pieczony rosół, poza pieczeniem, nie różni się niczym szczególnym od tradycyjnego gotowania tej zupy. Rozpocznij, rzecz jasna od pieczenia. W tym celu, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, wyłóż na nią wszystkie składniki z wyjątkiem przypraw, oprószone solą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, na około godzinę.

Gotowanie pieczonego rosołu – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Mikołaj Drożdżyński Z Pasją Do Gotowania

Po tym czasie, przełóż wszystkie składniki do garnka, dodaj przyprawy i opłukaną natkę pietruszki. Zalej wszystko wodą i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 2 godziny. Po tym czasie, rosół będzie gotowy. Podaj go ze swoimi ulubionymi dodatkami. Możemy cię zapewnić, iż zarówno ty, jak i twoi domownicy, będziecie zachwyceni jego smakiem.

Szukasz inspiracji na obiad? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na roladki z kurczaka w masie jajecznej:

Idź do oryginalnego materiału