Już nie tylko do gotowania. Tak wygląda kuchnia przyszłości. Projektanci nie mają wątpliwości

kobieta.gazeta.pl 1 miesiąc temu
Granit i marmur odchodzą do lamusa. Najnowszy raport National Kitchen and Bath Association pokazuje, iż w 2026 roku ich miejsce zajmą nowoczesne materiały, które są trwalsze i łatwiejsze w codziennym użytkowaniu. Eksperci podkreślają, iż kuchnie przyszłości mają być nie tylko estetyczne, ale przede wszystkim praktyczne. To zwiastun dużych zmian w wyglądzie domowych wnętrz.
Kuchnia przestaje być wyłącznie miejscem przygotowywania posiłków. Coraz częściej pełni rolę rodzinnego centrum, w którym można spędzać czas, pracować lub odpoczywać. Raport NKBA, przygotowany na podstawie opinii projektantów i producentów pokazuje, jak będzie ewoluować to pomieszczenie. Widać w nim wyraźnie, iż w kolejnych latach kuchnia zyska nowe funkcje i materiały zastępujące dotychczasowe rozwiązania.


REKLAMA


Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]


Styl przejściowy nie wychodzi z mody. Klasyka i nowoczesność idą w parze
Jak podaje portal realsimple.com, najczęściej wybieranym kierunkiem pozostaje styl przejściowy, czyli połączenie nowoczesnych i tradycyjnych rozwiązań. Aż 72 procent ankietowanych projektantów uznaje go za dominujący trend w kuchniach na 2026 rok. Mniej popularne stają się aranżacje rustykalne i śródziemnomorskie, które znikają z listy głównych preferencji. Eksperci wskazują, iż współczesne domy łączą prostotę z subtelnymi klasycznymi elementami.
Kolory neutralne wciąż królują. Zieleń i błękit zdobywają coraz większą popularność
Kuchnie najczęściej utrzymane będą w stonowanych barwach. Ponad 90 procent ekspertów uważa, iż dominować będą odcienie bieli, szarości, czerni i brązu. Coraz częściej pojawią się akcenty w zieleni i błękicie, które ożywią przestrzeń i nadadzą jej świeżości. Kolory te będą stosowane głównie w dodatkach i na wyspach kuchennych.


Quartz i quartzite zyskują przewagę. Blaty kuchenne zmieniają swoje oblicze
Największe zmiany dotyczą materiałów na blaty. Quartz (kwarc) wybiera aż 78 procent specjalistów, a quartzite (kwarcyt) znalazł się na drugim miejscu. Granit i marmur są coraz rzadziej wybierane ze względu na cenę i wymagającą pielęgnację. W modzie są matowe wykończenia i wodospadowe blaty, które tworzą spójne i eleganckie aranżacje.
Fronty szafek stają się prostsze. Bielony dąb i orzech podbijają rynek
Widać rosnące zainteresowanie naturalnym drewnem. Najczęściej wybieranym materiałem pozostaje bielony dąb, a na drugim miejscu znalazł się orzech. Coraz popularniejsze są gładkie fronty bez uchwytów oraz zabudowy ukrywające sprzęty kuchenne. Dzięki temu kuchnia nabiera minimalistycznego charakteru i łatwiej utrzymać w niej porządek.


Nowe funkcje zmieniają kuchnię. Pojawiają się strefy napojów i miejsca dla zwierząt
Kuchnia staje się coraz bardziej wielofunkcyjna. Aż 85 procent ekspertów przewiduje, iż w najbliższych latach standardem będzie wydzielona strefa napojów, na przykład kącik kawowy. Popularne będą też miejsca do karmienia zwierząt, mini biura i dodatkowe schowki. Coraz większą wagę przywiązuje się do oświetlenia, dlatego punktowe lampy i listwy LED pod szafkami staną się obowiązkowym elementem nowoczesnej aranżacji.
Podłogi idą w stronę dużych formatów. Ciepłe drewno zastępuje zimny gres
Zmiany obejmą także podłogi. Najczęściej wybieranym materiałem staje się drewno inżynieryjne, wskazywane przez 78 procent ankietowanych. Trendy jasno pokazują odejście od małych płytek na rzecz dużych paneli, które sprawiają, iż kuchnia wygląda przestronniej. Najchętniej wybierane będą jasne, naturalne odcienie drewna wprowadzające do wnętrza ciepło i przytulność.
Idź do oryginalnego materiału