Jeszcze trochę dyni nie zaszkodzi, zwłaszcza jeżeli to gofry!

codojedzenia.pl 1 miesiąc temu

Coś na poprawę humoru w jesienny dzień? Gofry dyniowe podane z waniliowym twarożkiem, domowym karmelem i orzechami pekan to strzał w dziesiątkę! Aromatyczna dynia i kremowy twarożek idealnie się komponują, a wszystko dopełnia gęsty karmel. Gofry idealne na leniwe śniadanie, podwieczorek, a choćby deser – rozgrzewają, sycą i przywołują najlepsze smaki jesieni.

Gałka muszkatołowa, cynamon, kurkuma i imbir – gofry dyniowe, które smakują jak przytulne wspomnienia

Gofry dyniowe to idealne połączenie chrupiącego ciasta i delikatnego, korzennego smaku dyni, który od razu przywodzi na myśl jesienne dni. Wykonane na bazie puree z dyni i przyprawione cynamonem, gałką muszkatołową, kurkumą i odrobiną imbiru, są aromatyczne i wyjątkowo puszyste. Dzięki dodatkowi dyni ciasto ma piękny, złocisto-pomarańczowy kolor oraz lekką wilgotność, co sprawia, iż gofry rozpływają się w ustach.

Od puree dyniowego po chrupiące gofry – stwórz idealny deser lub śniadanie!

Podane z twarożkiem, smażonymi jabłkami i polewą karmelową tworzą sycący, jesienny przysmak. Można je także wzbogacić dodatkami takimi jak syrop klonowy, orzechy, bita śmietana czy owoce sezonowe – gruszki lub śliwki. Gofry dyniowe to idealna propozycja na śniadanie, deser lub po prostu chwilę przyjemności z kubkiem gorącej herbaty.

Złote gofry – idealne na chłodne dni i pełne domowego ciepła. Jesienny must-have!

Lubię gofry i często je smażę, zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Na słodko to najczęściej klasyka: z owocami, bitą śmietaną, miodem lub właśnie sezonową dynią, co dodaje im wyjątkowego smaku. Czasami smażę gofry bezglutenowe. W wersji wytrawnej eksperymentuję z różnymi dodatkami – świetnie smakują z kremowym serem, świeżymi ziołami, wędzonym łososiem, a choćby jajkiem sadzonym i awokado. Takie gofry to pyszna alternatywa na śniadanie, obiad czy kolację, a możliwości ich podania są praktycznie nieograniczone!

Gofry dyniowe

Drukuj
Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 25 min 25 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

Ciasto na gofry

150 g puree dyniowego, u mnie z dyni Hokkaido
1 jajko
50 ml golden syropu
½ łyżeczki waniliowej pasty
110 g pszennej mąki
½ łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
szczypta gałki muszkatołowej
½ łyżeczki soli
50 g rozpuszczonego masła
100 ml migdałowego mleka

Sos karmelowy

70 g cukru

2 łyżka wody

50 g masła

100 ml śmietanki

Do podania

prażone orzechy

twarożek proteinowy

karmel

Przygotowanie:

  1. Zagotować wodę z cukrem. Gotować, aż cukier nabierze złotego koloru. Następnie dodać masło i mieszać do utworzenia jednolitej masy. Na koniec wlać śmietankę i gotować przez 20 minut stale mieszając.
  2. Ubić jajka z cukrem na puszysto. Dodać rozpuszczone masło i puree dyniowe. Wymieszać po czym dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz przyprawami na przemian z mlekiem migdałowym. Wymieszać na gęstą i jednolitą masę.
  3. Rozgrzać gofrownicę i smażyć gofry około 5 minut każdy.
  4. Podać gofry z twarożkiem, orzechami i polane karmelem. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału