Jest sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki. Wprowadź go do diety, a kilogramy polecą w dół

top.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Latem znacznie częściej na talerzu lądują owoce i warzywa. Może w tym czasie warto wprowadzić do codziennego menu trochę nowości np. fenkuł. Mało kto słyszał o tym warzywie, a szkoda. jeżeli zaczniesz jeść koper włoski regularnie, to kilogramy gwałtownie polecą w dół.

Fenkuł, czyli koper włoski, należy do rodziny selerowatych. Jego bulwa jest duża i ma kolor biały lub jasnozielony. Łodygi tego warzywa są pierzaste z małymi listkami na końcach, a w okresie kwitnienia pokrywają się drobnymi kwiatkami. W kwiatostanach ukryte są nasiona. Możemy jeść wszystkie części kopru. Sprawdź, dlaczego warto wdrożyć fenkuł do swojej diety i jak przemycić go w posiłkach.

Dlaczego warto jeść fenkuł? - zdrowotne adekwatności kopru włoskiego

Fenkuł jest bogaty w witaminę C. Zawiera też witaminy: D, E, K oraz te z grupy B, a także minerały tj. wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, mangan i selen.

Regularne spożywanie tego warzywa wspomaga układ odpornościowy i wzmacnia naczynia krwionośne, a także neutralizuje wolne rodniki. Poza tym obniża ciśnienie krwi, zapobiegając udarom i zawałom.

Fenkuł stanowi źródło błonnika pokarmowego, usprawniającego metabolizm cukrów i tłuszczów. Ten składnik obniża poziom cholesterolu i syci na długi czas. Warto spożywać go, będą na diecie odchudzającej.

Polecamy również jedzenie kopru włoskiego na problemy ze strony układu pokarmowego i trudności z trawieniem. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, co pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit.

Jak jeść fenkuł? Przepis na sałatkę

Bulwa fenkułu jest słodkawa, natomiast liście mają lekko anyżkowy smak, o wiele łagodniejszy od zwyczajnego kopru. Jak jeść to mało znane warzywo?

Możemy jeść surową bulwę, a latem np. zrobić ją na grillu. Koprem włoskim warto obsypać ziemniaki, pieczoną rybę lub kurczaka. Idealnie sprawdzi się także w sałatce.

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia sałatki z fenkułem? Oto lista:

  • 1 bulwa i liście kopru włoskiego;
  • 4 brzoskwinie;
  • 3 pomidory;
  • 1 mozzarella;
  • 1 łyżka octu balsamicznego;
  • przyprawy: sól, pieprz.

Na początek pokrój w paski bulwę kopru włoskiego, a liście posiekaj. Z kolei w kostkę pokrój brzoskwinie, pomidory i odlaną z zalewy mozzarellę. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, na koniec dopraw i polej octem balsamicznym.

Zobacz też:

Nie musisz kupować suszonych pomidorów. Z tego przepisu wyjdą lepsze, niż ze sklepu

Lepsze niż kiszone. Przepis na te ogórki mam od koleżanki i wszyscy się zajadają

Masz dość kiełbasy i karkówki? Tym razem wrzuć na grilla ten owoc

Idź do oryginalnego materiału