JESIENNA LEMONIADA – przepis
Jesień a zwłaszcza ta późna to czas, kiedy słońce i temperatura na zewnątrz nie zawsze nas rozpieszczają. Nasz organizm potrzebuje wsparcia w walce z infekcjami. Warto wspierać naszą odporność na przykład pijąc codziennie rano taką jesienną lemoniadę!
Przepis na 1 szklankę:
- sok z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru lub starty 1cm świeżego korzenia
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
Dlaczego warto pić taką lemoniadę z rana?
- przyprawy pobudzają nasz układ pokarmowy i przyśpieszają metabolizm
- cytryna jest bogatym źródłem witaminy C
- imbir ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i jest ważnym elementem podczas leczenia infekcji
- kardamon to sprawdzony sposób na przeziębienia, odchudzanie, a także bóle brzucha i zaparcia
- miód obniża ciśnienie tętnicze krwi i hamuje procesy miażdżycowe
Polecamy pić taką jesienną lemoniadę codziennie przed śniadaniem. Co Wy na to?