Grzyby znane jako pożywienie od kilku tysięcy lat, mają nie tylko walory smakowe i zapachowe, ale i wysoką zawartość niektórych składników odżywczych. Warto je jeść, zwłaszcza jesienią, kiedy w lasach jest ich najwięcej. Jak wykorzystać je w kuchni i przyrządzić z nich wykwintne penne?
Składniki: ½ kg świeżych grzybów, najlepiej borowików, 1 kostka masła, 400 g makaronu typu penne, garść suszonych grzybów, 6 ząbków czosnku, natka pietruszki, 200 ml białego wytrwanego wina, 1 łyżka mąki, ½ l mleka, 250 g tartego sera, najlepiej parmezanu, oliwa, zmielona gałka muszkatołowa
sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w dużej ilości dobrze osolonej wody. Powinien być lekko twardy. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Świeże grzyby kroimy w kostkę.
Na dużej patelni roztapiamy połowę masła z odrobiną oliwy, wrzucamy świeże pokrojone grzyby, przykrywamy i chwilę dusimy. Dodajemy drobno posiekane natkę i czosnek. Podgotowane suszone grzyby odcedzamy i kroimy w paski, a następnie dodajemy do tych na patelni. Wywaru nie wylewamy. Całość mieszamy i dusimy, podlewając winem i wywarem grzybowym. Doprawiamy solą i pieprzem.
Resztę masła rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Zalewamy mlekiem i, mieszając, gotujemy na wolnym ogniu. Grudki rozdrabniamy trzepaczką sprężynową. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy sól i doprawiamy gałką muszkatołową do smaku. Odcedzony makaron mieszamy z grzybami i połową sera. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy sosem, posypujemy serem. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C.
Przepis pochodzi z archiwum Polskich Lasów.