Jesienią Polacy się nimi zajadają. Mało kto zna ich sekret

smakosze.pl 1 miesiąc temu
Słodkie figi znikają z półek sklepowych niemal tak szybko, jak liście opadają z drzew. Niewielu wie jednak, iż w ich wnętrzu kryje się niezwykła historia współpracy roślin i owadów, bardziej zaskakująca niż relacja pszczół z jabłoniami.Figi to sykonia, czyli owocostany zamknięte w skorupie z setek mikrokwiatów.Za zapylanie fig odpowiadają wyspecjalizowane osy figowe, a nie pszczoły.Owady zapylają kwiaty wewnątrz owocu, a ich resztki ulegają rozkładowi.Chrupiące cząstki w figach to nasiona, nie fragmenty owadów.Suszone figi z Turcji są najpopularniejsze w Polsce i bogate w błonnik, żelazo i wapń.Figi nie wymagają chemicznej ingerencji w proces zapylania.
Idź do oryginalnego materiału