Podróżowanie to nie tylko zwiedzanie – to także doświadczanie smakiem, czyli eksploracja lokalnych, często egzotycznych kuchni, których nie znajdziesz w naszym kraju. Sprawdź, jak bezpiecznie próbować zagranicznych dań i na co warto zwrócić uwagę!
Jak bezpiecznie próbować lokalnej kuchni w podróży?
W krajach egzotycznych najważniejsza jest higiena z punktu widzenia europejskiego – nasza flora bakteryjna nie jest przystosowana do spożywania niektórych produktów, choćby gdy lokalsi mogą śmiało stołować się w danych miejscach.
Sprawdzaj więc opinie w sieci, gdy wybierasz się do restauracji, a jeżeli chcesz skorzystać ze street foodu – idź tam, gdzie spotkasz dużą liczbę osób. Tłum czekający na swoje danie to najlepsza rekomendacja!
Odkrywanie smaków jest naturalną częścią podróży i śmiało możesz to zaplanować już na etapie kupowania wakacji – sprawdź ofertę na przykład tutaj: https://www.travelplanet.pl/wakacje/ i porównaj kraje pod kątem tego, jakiej kuchni pragniesz spróbować!
Popularne kierunki i ich specjały
Egzotyczne kraje to z reguły feeria barw, mnóstwo zapachów i smaków, których próżno szukać u nas. To przyprawy, dodatki, warzywa i owoce, które możesz spotkać pierwszy raz. Nawet tak popularne kraje jak Egipt mogą Cię zachwycić swoją kuchnią – falafel, świeże ryby i tradycyjne słodycze są czymś, co uwodzi turystów. Tanie wakacje w Egipcie znajdziesz tutaj: https://www.travelplanet.pl/wakacje/super-last-minute/egipt/.
Warto czasem wyjść poza kurort, choćby o ile korzystasz z wakacji w formule all inclusive. Na lokalnych bazarkach możesz natknąć się na produkty, które nie są dostosowywane pod uniwersalny gust turysty (o ile uznamy, iż coś takiego istnieje!). Masz więc możliwość skosztowania kuchni lokalnej, prawdziwej, ale polecamy zaczynać od łagodniejszych potraw, które pozwolą Twojemu żołądkowi przyzwyczaić się do tutejszej flory bakteryjnej i przypraw.
Zasady, które pomogą uniknąć problemów zdrowotnych
Aby uniknąć problemów żołądkowych zwanych ironicznie zemstą faraona, zastosuj kilka wskazówek. Po pierwsze, nie pij wody z kranu w egzotycznych krajach – w restauracjach proś o drinki i napoje bez lodu. Z dużą dozą prawdopodobieństwa bowiem Twój żołądek może zbuntować się w obliczu wody w ciepłych krajach jak Egipt, Indie, Turcja.
Po drugie, zawsze zwracaj uwagę na higienę miejsca. Choć standardy w krajach egzotycznych są nieco niższe, niż w Europie, o ile coś zwróci Twoją uwagę w negatywny sposób – postaraj się poszukać innego miejsca.
Uważaj z surowymi produktami – mięsem, rybami, jajami. jeżeli nie masz pewności co do ich świeżości, bezwzględnie unikaj takiego jedzenia. Warto też pić dużo wody, a ostre przyprawy wprowadzać powoli i stopniowo – pilnując, czy Twój żołądek dobrze na nie reaguje.
Warto wziąć ze sobą na wyjazd apteczkę z podstawowymi lekami na biegunkę, ból żołądka czy wymioty – tak, aby w razie wpadki spożywczej móc gwałtownie poradzić sobie z problemem. Życzymy miłego odkrywania nowej kuchni!