Zarzutka to gęsta zupa, która smakiem kojarzyć się może z dobrze znanym kapuśniakiem. Jest to jednak danie, które nie tylko jest bardzo smaczne i aromatyczne, ale także niesie za sobą wiele cennych adekwatności dla naszego organizmu. Zupa ta znakomicie rozgrzewa, syci oraz dostarcza ważnych składników odżywczych. Podpowiadamy, jak przyrządzić tę zdrową i smaczną zupę.
Zarzutka - dlaczego warto jeść tę zupę zimą?
Zarzutka to smaczna, gęsta i kwaśna zupa, przygotowywana na bazie kiszonej kapusty. Najczęściej gotuje się ją jesienią oraz zimą. Nie bez powodu tak jest, ponieważ zupa ta dzięki swoim składnikom wspomaga nas w chłodne dni, dodatkowo dostarczając naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych.
Zupa jest nie tylko bardzo smaczna, ale i dodatkowo uznawana jest za świetne naturalne lekarstwo na przeziębienia. Dodatkowo kiszona kapusta, która znajduje się w tym daniu, świetnie wpływa na mikroflorę jelit.
Czytaj również: Polacy lubią tę zupę, ale nie znają jej działania. Jest jak balsam dla jelit
Co potrzebujemy do ugotowania zarzutki? Oto lista składników
Do przyrządzenia zarzutki używane są składniki, które sprawiają, iż zupa ta ma wiele cennych adekwatności, a w dodatku świetnie smakuje. Produktami, których musimy użyć do przyrządzenia tego zdrowego domowego obiadu, jest:
- 1 pietruszka,
- 70 g selera,
- 2 litry bulionu mięsnego,
- 150 g wędzonego boczku,
- 2 marchewki,
- 1 por,
- 4-5 ziemniaków,
- 1 cebula,
- 700 g kiszonej kapusty,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- czosnek granulowany,
- majeranek,
- sól,
- pieprz.
Jak ugotować zarzutkę? O tym kroku warto pamiętać
Przygotowanie zarzutki nie jest trudne, ale wymaga od nas spędzenia trochę czasu w kuchni. Pierwszym krokiem jest wlanie do garnka bulionu mięsnego i zagotowanie go. Dodajemy do niego ziele angielskie, liście laurowe oraz obrane i pokrojone wszystkie wymienione wyżej warzywa. Całość gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną.
W tym czasie wyciskamy kapustę kiszoną z nadmiaru soku. Następnie siekamy ją. Kolejnym krokiem jest wrzucenie na patelnię boczku, aby się wytopił. Dorzucamy do niego pokrojoną cebulę i smażymy do lekkiego zeszklenia.
Następnie wykonujemy istotny dla smaku zupy krok, czyli podsmażamy na patelni kapustę kiszoną z majerankiem, aż delikatnie się zarumieni. Dzięki temu danie zyska wyjątkowy smak. W momencie, gdy warzywa w bulionie będą już miękkie, dodajemy do zupy składniki smażone na patelni. Wszystko gotujemy przez pół godziny i na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem.
Zobacz też:
Przepis na najlepszy keks pod słońcem. Wychodzi miękki i wilgotny dzięki temu składnikowi
Tych faworków nie da się zepsuć. Wyjdą, choćby jeżeli masz 2 lewe ręce
Taką wątróbkę robią na Podkarpaciu. Jest chrupiąca i nie pryska w czasie smażenia