Wysoka zawartość witaminy C
Kalarepa to cenne źródło witaminy C. Już w 100g tego warzywa znajdziemy 62mg tej witaminy. Obrana, średnia kalarepa waży ok.160g. Co oznacza, iż wystarczy włączyć ją do codziennego menu, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę i cieszyć się wysoką odpornością. (U dorosłego człowieka zapotrzebowanie na witaminę C jest na poziomie 1mg na każdy kilogram naszej masy ciała.)
Niezbędna dla naszych oczu
Kalarepa zawiera luteinę, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie naszego wzroku. Ten żółty barwnik nie tylko odpowiada za prawidłowe widzenie, ale również chroni przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym. Należy jednak pamiętać, żeby nie gotować długo kalarepy, gdyż luteina wówczas traci swe adekwatności zdrowotne.
Idealna dla kobiet w ciąży
Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego polecana kobietom planującym ciążę oraz będących już w tym stanie. Kwas foliowy zapobiega wadom cewy nerwowej u dziecka takich jak: bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa czy przepuklina oponowo-rdzeniowa.100g surowej kalarepy dostarczy nam 16 µg kwasu foliowego. Oprócz tego bogata w żelazo, dlatego polecana przy anemii. Szczególnie liście kalarepy są cennym źródłem żelaza.
Działanie przeciwnowotworowe
Kalarepa wykazuje działanie przeciwnowotworowe, dzięki obecności związków siarkowych – glukozynolanów. To one wpływają na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych oraz wspierają ich leczenie. Jako warzywo kapustne zapobiega powstaniu raka piersi u kobiet. Warzywo to działa bakteriobójczo i grzybobójczo. Oprócz tego pomaga zwalczyć bakterię Helicobacter pylori, która powoduje wrzody żołądka i dwunastnicy.
Niskokaloryczna
Kalarepa to warzywo niskokaloryczne. Jedna kalarepa dostarczy nam około 45 kcal. Ponieważ zawiera sporo błonnika (w 100g kalarepy znajdziemy 3,6g błonnika), wpływa korzystnie na perystaltykę jelit. Daje poczucie sytości na dłużej, dlatego osoby odchudzające się powinny pamiętać o niej w swojej diecie.
Bomba witaminowa
Kalarepa to prawdziwa bomba witaminowa. Oprócz wspomnianej wcześniej witaminy C i kwasu foliowego, zawiera cenne witaminy z grup B, witaminę A, witaminę E i witaminę K. To bogate źródło wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, potasu, sodu i cynku.
Czy wszyscy mogą jeść kalarepę?
Ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych polecana w formie zupy lub puree już niemowlętom po 7 miesiącu życia. Muszą na nią jedynie uważać osoby mające problemy z układem pokarmowym tj. cierpiące na zaparcia lub wzdęcia. Również chorujący na niedoczynność tarczycy, ponieważ kalarepa zawiera naturalne związki wolotwórcze wiążące jod, który nie może być wykorzystany do prawidłowej syntezy hormonów tarczycy.
Jedzmy kalarepę w formie surowej, pieczonej lub gotowanej nie tylko wtedy, gdy cierpimy na anemię, chcemy schudnąć, planujemy potomstwo lub mamy problemy z oczami, ale jeżeli chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem przez długie lata.